Hogyan lesz nyaraláskor is együttműködő az ovisod?

Előfordult már veled is, hogy amikor nyaralásra indulás előtt sietni szerettél volna és kapkodtad a fejed a sok feladat között, pont akkor kezdett el a gyerek filmszerűen lelassulni vagy módszeresen mindent szétpakolni a másik szobában? Vagy esetleg úgy tett, mintha teljesen süket lenne és csak édes bociszemekkel nézett rád, mint egy ufóra, amikor kérted, hogy öltözzön fel végre?

Te is tapasztaltad már, hogy pont nyaraláskor lesz még kevésbé együttműködő az ovisod? Hogy a felborult napi ritmus és a sok új élmény épp akkor teszi hisztissé, amikor végre lenne idő együtt örülni és megélni a közös élményeket? Amikor épp te is könnyebben kiborulsz és nem bírod a hisztit türelemmel?

Continue reading →

Milyen kéznyomot hagyunk a világban? – Halacska báb a víz világnapjára

Az óvodai csoportoddal készülsz a víz világnapjára? Otthon az ovisoddal szeretnél játékosan a víz fontosságáról beszélgetni? Március 22-én lesz a víz világnapja, ennek kapcsán egy közös bábkészítés jó alkalom lehet nektek is, hogy a vízről, a víz fontosságáról, környezetünkről, ökológiai lábnyomokról beszélgessetek, persze az óvodás nyelvén. Ehhez gyűjtöttem neked ötleteket, melyekből könnyedén
készíthettek jópofa vízhez kapcsolódó bábokat.

Mi halakat készítettünk a kisfiammal, mégpedig egy egész családot belőle tenyérlenyomattal, hogy emlék is legyen a kis kezükről. A legegyszerűbb rajzolós változatot próbáltuk ki kis ragasztással, ennyi a majdnem egy éves bábkészítés közben mellettünk játszó hugica mellett is könnyen elkészíthető volt. Csak egy elég magas asztal kellett hozzá.

Continue reading →

Hol találok bábozható meséket? 9+1 könyves ötlet – Mesedramatizálás 1. rész

Óvodai bábozáshoz keresel mesefeldolgozást? Egyszerűen bábozható mesét keresel mintákkal, sablonokkal? Érdekel, hogy milyen könyvekben találhatsz bábozható mesejátékokat? Összegyűjtöttem neked egy listát, 8+1 mesefeldolgozást tartalmazó könyves ötlettel, hogy iránytűként segítsen.

Continue reading →

8+1 pofonegyszerű kézjel árnyjátékhoz

Miért pofonegyszerű? Csak lámpa kell hozzá és a kezünk. A sötét őszi/téli délutánokon egy lámpa segítségével bonyolult előkészületek nélkül lehet játszani. Az ovisok imádják ezt a fajta varázslatot és ők is szívesen kipróbálják. Ezenkívül könnyen teret ad közös nevetésnek, játéknak és oldhatja a nap folyamán a gyerekben felgyülemlett feszültséget, segíthet az esti alvás előtti áthangolódásban.
Continue reading →

Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 2. BÁBbeszéd fejvesztett Körtefejjel és Narancsmúmiával

Előfordult már Veled is, hogy november tájékán az ovis gyereked nem mert egyedül átmenni a másik szobába, ha ott sötét volt? Vagy egyszer csak előkerültek szörnyek, múmiák, szellemek, akiktől fél? Esetleg a hozzánk is begyűrűző Halloween miatt megijedt a tökfejtől vagy a múmiákról kérdez? Hogyan oldhatjuk egyszerűen ezeket a félelmeket? Hogyan szelídíthetjük meg a szörnyeket BÁBbeszéddel? Nem kell más hozzá csak Narancsmúmia vagy egy Fejvesztett Körtefej…

Continue reading →

Hogyan tudod elkápráztatni az ovisod bábFLOW élménnyel?

Úgy alakult, hogy a bábok képét és Nagyanyó arckifejezését, ahogy mesél és bábozik ma jobban fel tudom idézni, mint a szülinapi ajándékaim legtöbbjét. Neked vannak ennyire erős emlékeid? Milyen élményekhez kapcsolódnak? Ha becsukod a szemed, hogy játszódik le előtted újra a kisfilm?

Nekem ilyen időutazós gyerekkori emlékem, amikor a Nagymamámmal bábokat készítettünk, életre keltettük őket és spontán játszottunk velük. Nagyanyót, a bábos nagymamámat mindig kicsit varázslónak éreztem, egyfajta mágusnak, aki körül a tárgyak, babák és bábok életre kelnek. Mellette mindig benne voltam a mese sűrűjében: izgultam a kisuborkáért, aki remegve félt egértől vagy csak ámultam, amikor egy kendőből egy csomózással királykisasszonyt varázsolt.

Continue reading →

Hogyan lesz a BÁBbeszédből rendszeres segítség? A kihagyhatatlan 0. lépésről…

Kipróbáltad már a bábos-játékos kommunikációt? Segített? Keresed a helyét a mindennapjaitokban? Szeretnéd ha rendszeresen és hosszútávon segítségetekre lenne? Előfordult már veled is, hogy bár megtapasztaltad, hogy segíti az érzelmek kifejezését a gyerekednél, de mégsem volt energiád hozzá, hogy elővegyed a bábot? 

Continue reading →

Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 1. Tippek és praktikák a játékos nevelés eszköztárából

Előfordult már veled is hogy az ovis gyereked hirtelen félni kezd a sötétben? Hogy csak a kislámpa fénye mellett tud elaludni? Hogy nem mert átmenni a másik szobába, ha ott sötét volt? Vagy szellemektől,  gonosz emberektől vagy rablóktól kezdett el félni esetleg az ágy alatt lapuló szörnyektől szorongott?

Mit tehetsz, ha ilyen helyzetekben nem hatnak az észérvek az ovisra? Mit tehetsz, ha szeretnéd megnyugtatni a gyereket, de már ötleted sincs, hogy mit mondjál neki, ami tényleg segít és oldja a szorongását?

Continue reading →

Meseépítő bábfoglalkozás a Budapestimami családi délutánon

Szeptembertől újra Meseépítünk… Családi Meseépítő bábfoglalkozások  lesznek ősszel/télen a Budapestimami gyerekdélután keretén belül, a Kazinczy utcában.

  • A helyszín: Kazinczy 36 Rendezényközpont (Budapest, VII., Kazinczy u.36.)
  • A korosztály: 3-7 éves ovis
  • A bábfoglalkozás 90 perces 
  • Első alkalom: szeptember 26., kedd 17.00-19.00
  • A bábfoglalkozást Somfay Alexandra, bábpedagógus tartja
  • ​Belépő: 1 500 Ft/gyerek, testvérkedvezmény: 1 000 Ft/testvér (csak a gyerek után kell fizetni)
  • A jelentkezés regisztrációjoz kötött, részletek itt: IGEN regisztrálok! Érdemes időben jelentkezni, a maximális létszám 15 fő!

Continue reading →

Hogyan segíthet a BÁBbeszéd ovikezdéskor? 6 ok + 6 példa , amiért beszoktatáskor érdemes bevetni a bábos-játékos kommunikációt

A bábos-játékos kommunikáció az óvodai beszoktatáskor és visszaszokáskor is segítségedre lehet. Összefoglaltam 6 okot és hozzá 6 példát, olyan konkrét helyzeteket, amikor bevethető a BÁBbeszéd.
1. Bábbal kérj vagy kérdezz tőle, így könnyebben megérti a kérésedet és együttműködőbb lesz.

Példa: Nem akar reggel elindulni az oviba. A bábos-játékos kommunikációval könnyebben megérteted vele a kérésed. A báb hívja, hogy menjetek együtt az oviba, így könnyebben elindul.

Continue reading →