Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 2. BÁBbeszéd fejvesztett Körtefejjel és Narancsmúmiával

Előfordult már Veled is, hogy november tájékán az ovis gyereked nem mert egyedül átmenni a másik szobába, ha ott sötét volt? Vagy egyszer csak előkerültek szörnyek, múmiák, szellemek, akiktől fél? Esetleg a hozzánk is begyűrűző Halloween miatt megijedt a tökfejtől vagy a múmiákról kérdez? Hogyan oldhatjuk egyszerűen ezeket a félelmeket? Hogyan szelídíthetjük meg a szörnyeket BÁBbeszéddel? Nem kell más hozzá csak Narancsmúmia vagy egy Fejvesztett Körtefej…

Continue reading →

Hogyan tudod elkápráztatni az ovisod bábFLOW élménnyel?

Úgy alakult, hogy a bábok képét és Nagyanyó arckifejezését, ahogy mesél és bábozik ma jobban fel tudom idézni, mint a szülinapi ajándékaim legtöbbjét. Neked vannak ennyire erős emlékeid? Milyen élményekhez kapcsolódnak? Ha becsukod a szemed, hogy játszódik le előtted újra a kisfilm?

Nekem ilyen időutazós gyerekkori emlékem, amikor a Nagymamámmal bábokat készítettünk, életre keltettük őket és spontán játszottunk velük. Nagyanyót, a bábos nagymamámat mindig kicsit varázslónak éreztem, egyfajta mágusnak, aki körül a tárgyak, babák és bábok életre kelnek. Mellette mindig benne voltam a mese sűrűjében: izgultam a kisuborkáért, aki remegve félt egértől vagy csak ámultam, amikor egy kendőből egy csomózással királykisasszonyt varázsolt.

Continue reading →

Hogyan lesz a BÁBbeszédből rendszeres segítség? A kihagyhatatlan 0. lépésről…

Kipróbáltad már a bábos-játékos kommunikációt? Segített? Keresed a helyét a mindennapjaitokban? Szeretnéd ha rendszeresen és hosszútávon segítségetekre lenne? Előfordult már veled is, hogy bár megtapasztaltad, hogy segíti az érzelmek kifejezését a gyerekednél, de mégsem volt energiád hozzá, hogy elővegyed a bábot? 

Continue reading →

Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 1. Tippek és praktikák a játékos nevelés eszköztárából

Előfordult már veled is hogy az ovis gyereked hirtelen félni kezd a sötétben? Hogy csak a kislámpa fénye mellett tud elaludni? Hogy nem mert átmenni a másik szobába, ha ott sötét volt? Vagy szellemektől,  gonosz emberektől vagy rablóktól kezdett el félni esetleg az ágy alatt lapuló szörnyektől szorongott?

Mit tehetsz, ha ilyen helyzetekben nem hatnak az észérvek az ovisra? Mit tehetsz, ha szeretnéd megnyugtatni a gyereket, de már ötleted sincs, hogy mit mondjál neki, ami tényleg segít és oldja a szorongását?

Continue reading →

Meseépítő bábfoglalkozás a Budapestimami családi délutánon

Szeptembertől újra Meseépítünk… Családi Meseépítő bábfoglalkozások  lesznek ősszel/télen a Budapestimami gyerekdélután keretén belül, a Kazinczy utcában.

  • A helyszín: Kazinczy 36 Rendezényközpont (Budapest, VII., Kazinczy u.36.)
  • A korosztály: 3-7 éves ovis
  • A bábfoglalkozás 90 perces 
  • Első alkalom: szeptember 26., kedd 17.00-19.00
  • A bábfoglalkozást Somfay Alexandra, bábpedagógus tartja
  • ​Belépő: 1 500 Ft/gyerek, testvérkedvezmény: 1 000 Ft/testvér (csak a gyerek után kell fizetni)
  • A jelentkezés regisztrációjoz kötött, részletek itt: IGEN regisztrálok! Érdemes időben jelentkezni, a maximális létszám 15 fő!

Continue reading →

Hogyan segíthet a BÁBbeszéd ovikezdéskor? 6 ok + 6 példa , amiért beszoktatáskor érdemes bevetni a bábos-játékos kommunikációt

A bábos-játékos kommunikáció az óvodai beszoktatáskor és visszaszokáskor is segítségedre lehet. Összefoglaltam 6 okot és hozzá 6 példát, olyan konkrét helyzeteket, amikor bevethető a BÁBbeszéd.
1. Bábbal kérj vagy kérdezz tőle, így könnyebben megérti a kérésedet és együttműködőbb lesz.

Példa: Nem akar reggel elindulni az oviba. A bábos-játékos kommunikációval könnyebben megérteted vele a kérésed. A báb hívja, hogy menjetek együtt az oviba, így könnyebben elindul.

Continue reading →

Ha bábos kézikönyvet szeretnél, ez legyen ott a polcodon! – 7 ok, amiért érdemes elolvasnod!

Babos Eszter Otthonos bábok – Bábos otthonok könyvét ajánlom neked, ha kézzel fogható, hasznos és klassz fotókkal illusztrált modern bábos könyvet szeretnél. Segít, hogy az otthoni vagy óvodai bábozáshoz ötleteket és szakmai támpontokat kapjál, és hogy jobban megismerd a bábjáték varázslatos világát. Hiánypótló könyv, mert sajnos nagyon kevés közérthető és friss szakirodalom van a témában.

Continue reading →

Hogyan segíti a kommunikációt a BÁBbeszéd? 3. rész. Milyen helyzetekben jöhet jól ez a módszer? (+VIDEÓ )

A bábos-játékos kommunikációt, a BÁBbeszédet 4 fő területen tudod alkalmazni: az hisztikezeléstől kezdve az ovis érzelmeinek könnyebb kifejezésén keresztül, egészen a játékos feszültségoldásig. Ebben a blogcikkben összefoglalom a 4 területet és egy videóban részletesebben be is mutatom ezeket.
1. Az ovis jobban megérti a kérésed, ha bábbal kérsz valamit. Ennek segítségével a  hisztit megelőzheted, könnyebben kezelheted. A napi rutint jobban betartja. Ha már dacol veled, akkor pedig könnyebben kizökkented és utána hamarabb megérti a kérésed.

Continue reading →

Hogyan segíti a kommunikációt a BÁBbeszéd? 2. rész. Hol rejtőzik a titok?

Hol van ebben a bábos-játékos kommunikációban a TITOK? Van -e benne? Miért működik a BÁBbeszéd?
Milyen törvényszerűségek működtetik? 
Az óvodás gyerek jobban tud azonosulni a bábbal. Könnyebben figyel rá, és jobban megérti a kérésed vagy kérdésed általa. Könnyebben kifejezi az érzéseit, ha bábbal kérdezed. A feszültségoldásban is segíthet, ha elbábozza az őt ért élményeket. 
Számomra az eredménye a TITOK, a kincs.
Természetes és mély erőt érzek a bábos-játékos kommunikációban. Anyaként és bábpedagógusként is. Ezért írok ennyit a BÁBbeszédről. Ezért használom a mindennapokban hisztiből való kizökkentésre. Ami “csak” egy játékos segítség. De. Ha sietni kell, ha veszekedés generálódna hisztiből, ha fáradt és türelmetlen vagyok az észérvekhez és lassú megoldásokhoz: életmentő lehet a BÁBbeszéd.
 

Continue reading →

Hogyan segíti a kommunikációt a BÁBbeszéd? 1. rész: TOP 7 ok, amiért érdemes kipróbálnod!

A BÁBbeszéd egy olyan bábos-játékos módszer, ami könnyebbé teszi a kommunikációt közted és az ovis gyereked között. Felsorolom a TOP 7 okot, amiért mindenképp érdemes egy próbát tenned ezzel a módszerrel.

TÉNY: Az ovis máshogy látja még a világot, mint mi felnőttek és máshogy is fejezi ki magát.  A báb pedig jellemzőivel közelebb áll az ő világához és jobban tud azonosulni is vele.

1. Könnyebben tud rád figyelni és hamarabb megérti a kérésed, ha bábbal kéred.

Példa: Nem akar fogat mosni reggel a gyereked. A bábos-játékos kommunikációval könnyebben megérteted vele a kérésed. Megmossa a fogát egyedül, és hiszti nélkül, vidáman kezditek a napotokat.

Continue reading →