Hogyan épülnek fel a Meseépítő bábfoglalkozások?

A meseépítő bábfoglalkozást úgy terveztem, hogy a gyerekeknek olyan interaktív mesefeldolgozó élményt nyújtson, ahol a mesét először nézőként, majd bábrajzolókét és díszletrajzolóként később pedig bábosként is átélik. Ebben a csoportos bábfoglalkozásban a mese befogadása papírszínházas meséléssel kezdődik és a foglalkozás folyamán a közösségformálás is előtérbe kerül. 

Mesélés előtt keressük a varázsigét a mesedobozhoz...
Mesélés előtt keressük a varázsigét a mesedobozhoz…

Táblafestékes technikával előkészített díszletet és bábokat rajzolnak a gyerekek, hogy önmagukra tudják szabni a történetet, elősegítve ezzel az érzelmi bevonódást is és az alkotás örömének megélését. A spontán bábozásban is megtalálja mindenki a helyét, aki szerepelni szeretne. Ha szeretné megszólaltatni a bábot, arra is van lehetősége, ha néző szeretne lenni, az is lehetséges.

Készül a rabló figurája és a díszlet a Brémai muzsikusok meséhez
Készül a rabló figurája és a díszlet a Brémai muzsikusok meséhez

Előnye a bábos játéknak, hogy egyrészt egy figura bőrébe bújva lehet szerepelni így könnyebben megnyílik az a gyermek, aki egyébként nehezebben szerepel. Mindig viszek olyan mellékszereplőket, akiket a félénkebben is tudnak választani, így örömmel tapasztalom legtöbbször, hogy mese mellékszálként nyuszik, sünik vagy felhők vándorolnak a mesében csöndes mégis részt vevő, a közös bábozásban jelen levő szereplőként.

bábozás Meseépítő foglalkozáson
bábozás Meseépítő foglalkozáson

Ha több foglalkozáson is részt vesznek a gyerekek azt tapasztalom, hogy még könnyebben bevonódnak, és főleg a félénkebb gyerekeknél érezhető, hogy egyre könnyebben választanak bábosként szerepet és  egyre magabiztosabbak lesznek.

Közös díszletrajzolás Meseépítő bábfoglalkozáson
Közös díszletrajzolás Meseépítő bábfoglalkozáson
Milyen korosztálynak ajánlott?

A bábfoglalkozásokat 3-7 éveseknek terveztem, a különböző mesékből az életkornak megfelelőket lehet kiválasztani így a homogén csoportok és a vegyes csoportok is találnak megfelelőket. A választható meséknél részletezem a korosztályi bontást, összesen 15 mese közül lehet választani.

Hány fős csoportoknak ajánlott?
Min. 15 és max. 25 fő között működik a legjobban a foglalkozás a tapasztatok szerint. Nagyobb csoportnál a bontott csoportot ajánlom, ilyenkor egymás után tartok két bábfoglalkozást, hogy minden gyerekre jusson elég figyelem.
Kiemelten fontosnak tartom, hogy a kiscsoportos jellegből adódóan megfelelő figyelmet kapjanak a gyerekek és lehetőséget az elmélyültebb játékhoz. Persze a létszám mellett a korosztály is meghatározó, ezért ha felvettük a kapcsolatot az adott csoport igényeire szabva tudom meghatározni az ideális létszámot, ameddig még nem szükséges a bontott csoport.
Miért választottam a papírszínházas mesélést a bábfoglalkozásban?
Papírszínházas mesélés Mentasárkánnyal
Papírszínházas mesélés Mentasárkánnyal

Egyrészt, mert kortárs illusztrátorok képei kísérik a papírszínházas meséket elősegítve a művészeti nevelést. Így minden mesének más jellege van és mindegyik izgalmas vizuális kaland a gyerekeknek, sokszor humoros vagy jelképes, de jól értelmezhető képi világgal.

Másrészt a meséléssel egy meghitt mini színházi tér jön létre a papírszínház előtt ülő gyerekek és a mesélő között, melynek nagy erejét és értékét érzem a mai világban, és kincs lehet a gyerekeknek. A Japánból eredő papírszínház (Kamishibai) előnye, hogy színházi élmény jellegűvé alakítja a meseolvasást.

Emellett örülök, ha mesélésemmel én is hírét viszem ennek a mesélési formának és örömmel látom, hogy egyre több óvodában mesélnek papírszínházas mesét.

Én a klasszikus és jól bábozható meséket szoktam a bábfoglalkozásaimban kiválasztani Csimota Kiadó által kínált mesékből és általában a szöveget is kicsit átalakítom, a dramatizált bábszöveghez közelítem, hogy könnyebben bábozható legyen a foglalkozás folyamán.

Ki vezeti a foglalkozást?
papírszínházas mesélés
papírszínházas mesélés

A Meseépítő foglalkozást én (Somfay Alexandra) bábpedagógus vezetem, a Mentasárkány Bábjáték megálmodója, a bábfoglalkozások tervezője.  A bábos nagymamám mellett gyerekként megszerettem a bábok és alkotás örömét, ezt szeretném a gyerekimnek és az óvodásoknak is továbbadni és megmutatni a szülőknek, óvodapedagógusoknak is, hogy milyen módon tudják ez továbbvinni. Ezért írok blogcikkeket, készítek bábos videókat is.

Az alkotás és a mese életre keltése, a gyerekekkel közös bábozás az a helyzet, ahol igazán otthon érzem magam és ahol a legtöbbet tudom adni. Két gyerekem van, akik örömömre bábok és mesék között nőnek fel, és akiknek elsőként mesélem fejből meseként a Mentasárkány bábmeséket. És egyszerűen imádok bábokat is készíteni és mostanában a színes árnybábok varázsolnak el teljesen, így született a Sárkánymentás mese.

Milyen Meseépítő csomagok választhatóak?
egyszeri alkalmak
Meseépítő Alapcsomag:
 • Klasszikus Meseépítő foglalkozás 60 percben. Papírszínházas meséléssel kezdődik, ahol a gyerekek nézők, majd díszlet- és bábrajzolók lesznek, végül bábosokká válnak és a komplex mesefeldolgozást a közösen előadott bábelőadás zárja.
 • Ajánlom óvodákban délelőtti foglalkozásként, érdemes bérletes csomagban választani. (Mesés évem van Meseépítő csomag, Mesés délelőttök Meseépítő csomag)
 • A Bábfoglalkozás ára: 32.700 Ft (Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)*
Bábkészítő Meseépítő csomag
 • A 60 perces Meseépítő alapfoglalkozást 15 perces vegyes technikájú bábkészítés és spontán bábos játék követ.
 • Ajánlom pl. óvodákban gyereknapra, vagy szülő-gyerek közösségépítő eseményként, illetve könyvtárakban, művelődési házakban, táborokban gyerekprogramnak.
 • A bábfoglalkozás ára: 39.700 Ft (Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)*
Árnyjátékos Meseépítő csomag
Árnyjáték Meseépítő bábfoglalkozáson
Árnyjáték Meseépítő bábfoglalkozáson
 • A 60 perces Meseépítő alapfoglalkozást 15 perces árnybábos foglalkozás követi. Árnybábokat készítünk és utána lepedőparavánnál ki is próbáljuk a spontán bábjátékot.
 • Ajánlom az őszi és téli időszakban óvodákban illetve könyvtárakban, művelődési házakban.
 • A bábfoglalkozás ára: 39.700 Ft (Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)*.
bérletek
Mesés délelőttök Meseépítő csomag
 • 3 alkalmas Meseépítő bérlet, adott tanév január 31-ig lehet rendelni.
 • Ajándékként az egyik foglalkozás Bábkészítő Meseépítő csomagban jár hozzá.
 • Óvodai csoportoknak készítettem ezt a bérlettípust, hogy segítsem vele a mesefeldolgozást és a bábjáték megismerését. Kiscsoportosoknak is lehet rendelni (érdemes nekik ezzel a bérlettel kezdeni és a következő évtől folytatni a 6 alkalmas bérlettel)
 • A bábfoglalkozás ára: 29.700 Ft x 3 (Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)*.
Mesés évem van Meseépítő csomag
 • 6 alkalmas Meseépítő bérlet, adott tanév október 31-ig lehet rendelni
 • Ajándékként, az egyik foglalkozás Bábkészítő Meseépítő csomagban jár hozzá, és egy másik foglalkozás Árnyjátékos Meseépítő csomagban.
 • Óvodai csoportoknak készítettem ezt a bérlettípust, hogy segítsem vele a mesefeldolgozást és a bábjáték megismerését. Középsősöknek, nagycsoportosoknak és vegyes csoportoknak ajánlom.
 • Á A bábfoglalkozás ára: 24.700 Ft x 6 (Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)*.

*Elég egyedi tud lenni a bábfoglalkozások ára, attól függően, hogy hol és hány gyereknek tartom és mikor persze. Próbáltam mégis árat írni, hogy lehessen jobban tervezni. Ha 25 feletti a csoport vagy délutáni, hétvégi időpont lenne megfelelő, vagy a megjelölt településeknél messzebb van a helyszín: egyedi ajánlatot tudok adni.

Helyszín, technikai igények
 • A bábfoglalkozások zárt belső térben, pl. óvodai csoportszobában, könyvtárban, baba-mama helyszínen adják a legjobb élményt a családias jelleg miatt.
 • Egy óvodai csoportszoba felszereltsége általában elegendő: szükséges 2 nagy (felnőtt mérethez igazodó) asztal, kisszékek vagy párnák és 3 vagy 4 gyerekasztal létszámtól függően. Hangosítás nem szükséges.  
 • Az árnyjátékos Meseépítőnél az ablakok sötétítését kell megoldani hozzá, eszközöket (lámpák, bábkészítés eszközei stb.) biztosítom hozzá.
 • Építés: 10 perc, Bontás: 10 perc
A megrendelés menete
 • Ha kiválasztottad a bábfoglalkozást és felvettük a kapcsolatot, egyeztetjük, a helyszínt, létszámot és a korosztályt és ez alapján és pontosítjuk az árat, ha eltér az alapértelmezettől valamilyen körülmény miatt.
 • Ezután megkeressük a megfelelő időpontot, egyeztetjük a számlázási adatokat.
 • Az előadás előtti napon még egyszer egyeztetünk, hogy módosult –e a csoportlétszám.
 • Fizetni előre utalással vagy a helyszínen lehet készpénzben, a számlát az előadás után adom át.
 • A bábfoglalkozás után kapni fogtok egy az előadáshoz kapcsolódó színezőt és Mesekirakót, hogy közösen az óvodában vagy otthon feleleveníthessétek a foglalkozást.
Meseépítő bábfoglalkozások választható meséi:
Papírszínházas mesék
Papírszínházas mesék

Ajánlott mesék csoportok szerint:

 • Kiscsoportosoknak:
  • A három kismalac, A kiskakas gyémánt félkrajcárja,  A három toll
 • Középső csoportosoknak:
  • A brémai muzsikusok, A csodapalást, Méhkirálynő,
  • Holle anyó, La Fontaine mesék, Piroska és a Nagy Mágus
 • Nagycsoportosoknak:
  • A békakirály, A császár új ruhája, Az aranyhalacska,
  •  Jancsi és Juliska, Hamupipőke, A csizmás kandúr
 • Vegyes csoportosoknak:
  • A brémai muzsikusok, A csodapalást, Méhkirálynő,
  • A három toll, A csizmás kandúr, A békakirály  
Mit tegyél, ha szülőként szeretnéd, hogy a Meseépítő bábfoglalkozást kipróbálja az ovisod
Játszótéri papírszínházas mesélés Mentasárkánnyal
Játszótéri papírszínházas mesélés Mentasárkánnyal

Ha voltál már nálam bábfoglalkozáson és szeretnéd, hogy a gyereked gyakrabban vegyen rész Mentasárkány bábfoglalkozáson érdemes ajánlani az óvodai csoportotokban a foglalkozást: nyitottak szoktak lenni az óvodapedagógusok az ilyen szülői kezdeményezésre.

Ha még nem voltál, de szeretnéd együtt kipróbálni az ovisoddal: gyere el egy nyitott szervezésű bábfoglalkozásra. Ritkán, de szervezek külsős helyszíneken is Mentasárkány Meseépítő foglalkozásokat, a Mentasárkány Bábjáték facebook oldalán érdemes követni az eseményeket, ott látható minden ilyen esemény és ott lehet regisztrálni is.

Kapcsolat és további kérdések

Ha kérdések merülnek még fel, szívesen válaszolok.

 • E-mail-es elérhetőségem: somfay.alexandra@gmail.com
 • Telefonon is elérhető vagyok a +36 303243172 számon (Somfay Alexandra, napközben 9 és 15 óra között)
 • A Mentasárkány Bábjáték facebook oldalán is lehet üzenni, érdemes ott is követni, ott elérhetőek a legfrissebb hírek, saját szervezésű események.
 • Ha inspirációt és támogató közösséget keresel bábos témában, akkor érdemes a Mentasárkány bábFLOW Klub tagjának lenni
 • Ajánlatkérő űrlapot pedig itt lehet kitölteni.