Ha bábos kézikönyvet szeretnél, ez legyen ott a polcodon! – 7 ok, amiért érdemes elolvasnod!

Babos Eszter Otthonos bábok – Bábos otthonok könyvét ajánlom neked, ha kézzel fogható, hasznos és klassz fotókkal illusztrált modern bábos könyvet szeretnél. Segít, hogy az otthoni vagy óvodai bábozáshoz ötleteket és szakmai támpontokat kapjál, és hogy jobban megismerd a bábjáték varázslatos világát. Hiánypótló könyv, mert sajnos nagyon kevés közérthető és friss szakirodalom van a témában.

Kinek ajánlom?

  • Ha szülő vagy nagyszülő vagy, és szeretsz otthon mesélni, bábozni és bábot készíteni a gyerekekkel. Ha voltál már valamilyen bábfoglalkozáson és kedvet kaptál ahhoz, hogy otthon is bábozz a gyerekkeddel. Ha a közös bábszínházas élmény után kéri a gyereked csillogó szemmel, hogy bábozzatok, mert annyi elvarázsolta a bábjáték világa.
  • Ha óvodapedagógus vagy és inspirációt és útmutatást szeretnél, hogy hogyan bábozz a gyerekekkel, mert dramatizáláshoz, meseválasztáshoz praktikus segítséget és ötleteket kaphatsz. Hasznos lehet, ha új ötleteket szeretnél kipróbálni a klasszikus pálcás és kesztyűbábokon túl. Pl. Párnabáb, bábok háztartási eszközökből, zoknibábok.

7 ok, amiért érdemes elolvasnod, kipróbálnod az ötleteket:

1. Olyan mint egy jó kézikönyv

Jó kézbe venni, sok és kiváló minőségű fotó tarkítja, jó a felépítése, érthető és érdekes olvasmány. Nagyrészt régi bábos könyvekből áll a pedagógiai bábos szakirodalom, amelyek óvónőknek tudnak segíteni tanácsokkal és dramatizált szövegekkel, de nem tudnak közel kerülni a mostani szülőkhöz. Pedig erre nagy szükség van. Mert a báb egy olyan izgalmas és varázslatos eszköz, ami a szülőknek sok önfeledt együttkacagós percet és emlékezetes közös élményt adhat a gyerekükkel. Hiszek benne, hogy épp a mai szülőknek és gyerekeknek ideális segítség és örömforrás a bábjáték világa. Komplexitásával teret nyernek és megerősödnek azok képességek, amelyekre szükség lehet a mi kor kihívásai mellett.

2. Segít eligazodni a korosztályi kérdésekben

Sajnos sokszor futok bele anyaként, hogy egy mese vagy akár egy bábdarab esetén nem jelölik a korosztályi ajánlást. És ha már ott ülök egy lelkes 3 évessel például egy bábdarabon, ami inkább 5+os, akkor marad vagy a menekülőút és a kiborulás vagy utólag a darab hosszas átbeszélése és hogy játékosan, odafigyeléssel helyre tegyem a zűrzavart és akár a félelmet, amit a mese keltett benne. (Az első bábszínházi élménye kapcsolatban van egy blogcikkem, ha érdekel, itt tudod elolvasni: Bábszínházba mentek először? 3 szempont + 3 tipp, hogy tuti jó élmény legyen

Épp ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a könyvben van egy átlátható korosztályi lebontás a Segítség helyes meseválasztáshoz fejezetben.

3. Bábkészítési ötleteket kapsz sztorikkal

Inspiráló és szerethető a bábok készítésének leírása található a könyvben sok képpel, érthetően és történetekkel fűszerezve. A bábok, amiket elkészíthetsz a leírások alapján: zoknibábok, árnybábok, bábok háztartási eszközökből, párnabábok.

A párnabábok például kifejezetten zseniálisak, mert egyszerűek (meglévő párnára huzat kell csak) és kicsikkel és nagyokkal is jól lehet bábozni és nagyon kreatív teret enged a játék velük. Otthoni játéknál pedig a párnákhoz bújás, vagy akár laza párnacsatává fajulás is nagyon jó eszköze lehet a játékos nevelésnek vagy csak az önfeledt szórakozásnak. Ezek azok az élmények, amire a gyerekek tuti emlékeznek majd 20 év múlva is.

4. Versek, mondókák és dramatizált mesék segítenek

Egy külön fejezetben vannak mondókák, dalok, mesék, hogy keresgélés nélkül meg lehessen tenni az első lépéseket. A dramatizált meseszövegek pedig, segítik az első otthoni játékot és azt, hogy a szülő vagy a pedagógus maga is könnyen nekikezdjen a mesék dramatizálásához.

5. Mesetornázz a gyerekkel

Az ovisok imádnak mozogni, ezért a mesetorna a mese mozgásos átélése nagyon jó mesefeldolgozás. Egyrészt bábismerkedésnél, kisovisoknál nagy segítség, amikor még a bábos játékra nem tudnak hosszabban figyelni, másrészt a nagyovisoknál is izgalmas és szerethető játék. A könyv nagy előnye hogy komplex ötleteket nyújt és ennek része a mozgásos játék beemelése a bábhoz kötődő játékok közé.

6. Játszatok bábszínházast

Ha otthon vagy az óvodai csoportban bábelőadást szeretnétek, ahhoz is jó támpontot adhat a könyv. A dramatizálás, meseválasztás mellett kitér a zene szerepére is, így komplex segítséget nyújt az első lépésekhez.  

7. A bábjáték segítő ereje otthon

A könyv kitér a báb segítő erejére is, hiszen Eszter is használja otthoni játékként is bábot a gyerekeivel, nem csak bábművészként, bábpedagógusként. Ő a Bábos Mesekuckó foglalkozások létrehozója, ami szerintem egy egyedülálló kezdeményezés arra, hogy a kicsik és szüleik megismerjék és megszeressék a bábok világát és otthon is bábozzanak, meséljenek. Érdemes egy ilyen foglalkozáson elkezdeni a bábismerkedést a 1,5 évesekkel és akkor az otthoni mindennapokban is könnyebben előkerülhetnek a bábok.

A Babos Bábos Társulat honlapján bele is olvashatsz Babos Eszter könyvébe: ITT eléred : Babos BÁbos Társulat – Otthonos Bábok – Bábos Otthonok könyv

Ha inspirálódni szeretnél még bábkészítés témában itt eléred a Pinteresten lévő tematikus tábláimat ajánlom: Mentasárkány Bábjáték a Pinteresten

Ha a BÁBbeszéd kommunikációt segítő hatása érdekelt, itt tudsz a hírlevelemre feliratkozni.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *