Hogyan segíthet a BÁBbeszéd ovikezdéskor? 6 ok + 6 példa , amiért beszoktatáskor érdemes bevetni a bábos-játékos kommunikációt

A bábos-játékos kommunikáció az óvodai beszoktatáskor és visszaszokáskor is segítségedre lehet. Összefoglaltam 6 okot és hozzá 6 példát, olyan konkrét helyzeteket, amikor bevethető a BÁBbeszéd.
1. Bábbal kérj vagy kérdezz tőle, így könnyebben megérti a kérésedet és együttműködőbb lesz.

Példa: Nem akar reggel elindulni az oviba. A bábos-játékos kommunikációval könnyebben megérteted vele a kérésed. A báb hívja, hogy menjetek együtt az oviba, így könnyebben elindul.

2. Ha elkezd dacolni és kiborul, a báb jobban megragadja a figyelmét, így könnyebben ki tudod zökkenteni a dacolásból és eljut hozzá a kérésed.

Példa: Ha dacolva sír a csoportszoba előtt, hogy nem akar bemenni és nem tudod kizökkenteni, megnyugtatani szavakkal vagy öleléssel, segíthet, ha bábon keresztül kezdesz el beszélni hozzá. Elterelődik a figyelme, odafigyel a bábra és a bábon keresztül az üzeneted is jobban eljut hozzá. Megérti a megnyugtató szavakat és oda tud figyelni a körülötte lévő érdekes környezetre is.

3. Segíthet az új óvodai reggeli rutinotok bevezetésében.

Példa: Visszamész dolgozni és időre kell beérned reggel a munkahelyedre és előtte oviba viszed a gyereked. Először az ovi beszoktatás van és szerencsés esetben nem egyszerre kell a munkahelyeden is kezdened. Amíg kialakul az új rutin, addig kb. két hétig gyakrabban, minden reggel előveszed a bábot és a segítségével gördülékenyebb lesz a reggeli készülődés, és megszokjátok, hogy időre mentek az oviba, így nem lesz gondod a munkahelyi érkezéssel sem. Mindezt játékosan, és hiszti, ill. idegeskedés mentesen tudod bevezetni.

4. A bábnak könnyebben kifejezi az érzelmeit. Hamarabb elmondja, hogy mi bántja  vagy mi rémiszti meg az óvodai helyzetben és így könnyebben meg tudod nyugtatni.

Sokat segít, ha megérted, hogy mi bántja vagy rémiszti meg a beszoktatáskor, vagy mi furcsa neki a visszaszokáskor. A bábnak könnyebben kifejezi az érzéseit, így több választ kaphatsz arra, hogy mi hiányzik neki, vagy mi miatt érzi furcsán magát az oviban. Így meg tudjátok beszélni és ez segíthet, hogy hamarabb otthonosan érezze magát az óvodai környezetben is.

A báb lehet az, aki otthon maradt és kíváncsi arra, hogy mi történt az oviban. Tehet fel vicces, akár bugyuta vagy képtelen kérdéseket is, a humor jó feszültségoldó. Emellett a gyereknek jó érzés, ha egy kicsit ő lehet a nagy a báb mellett, aki tudja, hogy mi történik az oviban, aki elmagyarázza, hogy mi hogy megy és akkor nem ő lesz a kicsi és új legalább a játékban.

5. Ha bábbal beszélitek meg az óvodai élményeket oldani tudod a feszültséget benne.

Példa: Érdemes a báb feszültségoldó hatását is kihasználni. Ha délután, vagy este, amikor van nyugis időtök egy bábbal beszélgessetek a napjáról, vagy  ha már régebb óta bábozik és ő maga is szívesen beszél bábon keresztül, akkor két bábbal beszélgetve, játszva is átélhetitek újra a napot. A bábok mehetnek báboviba és ott félhetnek, vagy izgulhatnak vagy hiányozhat a mamájuk. 

6. A báb neked is segíthet abban, hogy kizökkenj és ráhangolódj a gyerekre.

Példa: Neked is segít kizökkeni a munkahelyi feladatok vagy a háztartással kapcsolatos elintéznivalók vagy a másik gyerek ügyei körül kavargó gondolatokból és ráhangolódni az ovisra. Ahogy a bábot felveszed a kezedre és elkezdesz a bábbal beszélni, vagy bábozni kezdtek, jobban tudod a figyelmed és a megértésedet is rá irányítani, ami segít neki is megnyílni és neked is ráfigyelni.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Még olvasnál részeltesebben a BÁBbeszédről? Nézz bele a BÁBbeszédes blogcikkekbe:
Kipróbálod a BÁBbeszédet? Kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez? 
 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *