3 pofonegyszerű gyurmabábos tipp őszre

Gyurmabábok

Úgy alakult, hogy egy spontán gyurmabáb kihívásba kezdtem szeptemberben és gondoltam megosztom a tapasztalatimat veled , hátha te is kedvet kapsz a kísérletezéshez. Most, hogy a kislányom (1,5 éves) teljesen beleszeretett a gyurmázásba, a sok közös gyurmázós idő azt hozta ki belőlem, hogy egy idő után bábokat kezdtem készíteni a gyurmából (mi mást) és azon gondolkozni, hogy lehetne variálni ezt a játékot .

Az is érdekelt, hogy a két gyerekemmel együtt hogyan tudok gyurmázni és bábozni, úgy hogy mindenkinek élmény legyen, mert nagyon nehéz mostanában a nagyfiammal (6 éves) közösen játszani, mert a kicsi vagy a fejemre mászik közben vagy szétpakolja a lakást trükkösen… Ehhez kapcsolódóan osztok meg veled 3 nagyon egyszerű bábos ötletet, amit te is bevethetsz gyurmázás közben.

1. Ujjbábok gyurmából
Az első kék kismalac ujjbábunk, amit gyurmából készítettem a kislányomnak

Az egyik nagyon egyszerű ötlet az ujjbábok készítése gyurmából. Egy alap golyóból könnyedén lehet egy gyurmabáb fejet készíteni és variálni, amit az ujjunkra húzunk. Kicsikkel lehet állathangokkal szórakozni és a fej részeit gyakorolni akár, ha ahhoz van kedvünk. A kisebbek boldogan ismerik fel az arc részeit a bábon.

A kislányom imádta a kék gyurmamalacot, persze hamar szétszedte, de ő is kipróbálta az ujján, szóval klassz volt és egyszerű és én se untam a gyurmázást, igazi jó élménnyel teli gyerekidő volt.

A ovisokkal már lehet spontán BÁBbeszédes játék része is ez a közös móka. Lehet mindkettőtöknek ujjbábja és ő is készítheti a figurát. Illetve, lehet akár viccesre és trükkösre is venni, ha valamilyen testrészt másképp alakítasz ki és meg kell találni a kakukktojást. Pl. Egérnek elefántfül. Vagy ő talál ki összekevert fejet, ahol pl. a fül máshol van, vagy három van belőle. A gyurma nagy előnye, hogy gyorsan és könnyen alakítható, ezt érdemes kihasználni.

2. Gesztenyegyurmabábok
Gesztenyefejű kalapos gyurmafigura

Ha épp ősz van, akkor érdemes ezt a vegyes megoldást is kipróbálnotok. A gesztenye fejnek tökéletes, így ez lehet az alap, erre épülhet és (borulhat, mert nem lesz tökéletes a tapadás, ezért kísérletezni kell) a figura. Játszani lehet a puha és kemény anyagokkal és persze itt is hamar újjáalakulhatnak. Fiúknál előny lehet, hogy a gesztenye jó kerék alap is lehet.

3. Gyumabábos társas
Házi készítésű társasjáték gyurmabáb bábukkal és gyurma dobókockával

Ez volt a legizgalmasabb kalandunk. Szuper élmény volt, bár elsőre kicsit megijedtem, hogy mi lesz ebből, de megérte, mert nagyon sokat kacagtunk. A kislányommal és a kisfiammal játszottunk egyszerre. Rajzoltam egy alap társast és gyurmából készültek a figurák és a dobókocka. A nehezítés az volt, hogy a kislányom időről-időre összenyomta a figurákat és dobókockát. De végül megoldottuk és jobb lett mint vártam.

Magunka szabtuk a játékot: az lett a játék menete, hogy én gyártottam a figura és kocka alapokat, a kisfiam formázta őket és pöttyözte a kockát, készítette az arcot, a kislányom pedig szétnyomta őket egy idő után, közben társasoztunk is a fiammal és persze nevettünk, ahogy a figurák átalakultak. Jó volt, hogy olyan játék lett, ahol nem baj, ha a kicsi kicsit rombol. Volt időnk és elég gyurmánk. Készítettem megfelelő mennyiségű tartalék kockát és tartalék bábukat. Nekem is volt elég türelmem és jókedvem.

Még arra is maradt időnk, hogy kicsit bábozzunk is a figurákkal és úgy alakítottuk a történetet, hogy végül rémpofák lettek a figurák, meg szörnyek és ijesztgették egymást, meg minket, úgyhogy kicsit oldottuk a félelmeket. (A félelmek oldására nagyon jók a bábok, ha érdekel még több ilyen blogcikk, olvasd el ezt is: Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 2. BÁBbeszéd fejvesztett Körtefejjel és Narancsmúmiával)

A társasos játék szuper lehet és ráérősebb változatot is kipróbálhatunk, ha ovis testvérekkel vagy akár óvodai csoportban játszunk vele. A saját játéktábla készítés a saját figurakészítéssel nagyon sok lehetőséget rajt magában, amit az ovisok imádni fognak és nagyon jól variálható.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Tudtad, hogy a BÁBbeszéd is lehet segítő eszköz a kezedben, hogy könnyebben kommunikálj az ovis gyerekeddel? Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez? Ha IGEN, kattints a gombra.
Ha közösség részeként szeretnél többet megtudni a BÁBbeszédről, bábkészítésről, óvodai bábjátékról és szeretnéd a tapasztalatidat egy támogató bábos közösségben megosztani és/vagy mások által inspirálódni, akkor: csatlakozz a Mentasárkány bábozniFLOW csoporthoz is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *