9+1 ok, amiért felnőttként is szeretünk színezni – A színezés árnyalatai 1. rész.

Te szeretsz színezni?

Mit szeretsz benne? Mikor próbáltad újra felnőttként a színezést?

Milyen érzés volt?

Pár év alatt divat lett szinte színezni, színezőt ajándékozni és ellepték a felnőtteknek szóló a színezők is a könyvesboltokat és az újságárusokat. De miért is szeretjük ennyire ezeket a felnőtt színezőket?

Összegyűjtöttem 9+1 okot, ami miatt érdemes kipróbálnod a színezést, ha eddig még nem tetted. Illetve ha szeretsz színezni, akkor megtalálhatod, hogy neked mi benne az örömforrás.

Lehet furcsa, de én a Rejtőzködő Varázslényes lapszínezőm elkészítése után kezdtem el kísérletezni a színezéssel, mert addig inkább rajzoltam vagy bábokat készítettem. Azért kezdtem bele ebbe A színezés árnyalatai a blogcikksorozatba is, mert gondoltam beszámolok az általános tényeken kívül a saját kezdő tapasztalataimról is.

Legtöbbször jobban szeretek rajzolni színezőt, mint magát a színezést. Bár ez hangulattól is függ. A rajzban nekem több a szabadság, de persze több a veszély is, hogy elrontom vagy nem nem úgy alakul, ahogy eltervezem. Persze több benne az öröm, ha mégis összeáll és valami új születik.

Sokáig azon duzzogtam, hogy nem bírom kiszínezni a saját rajzaimat, mert nem érzem benne annyira otthonosan magam, mint a rajzolásban. De végül megszerettem. Ehhez kellett a kísérletezé és hogy megtaláljam az adott rajzhoz és a hozzám passzoló színezési technikákat. Ha fáradtabb vagyok és biztonságosabb terepre vágyok, akkor szoktam színezni, meg amikor a színek energizálására is vágyon.

Akkor kezdjünk is bele: Miért érdemes kipróbálnod a színezést?

1. Flow élmény megélése

Csíkszentmihályi Mihály Flow c. könyve óta egyre jobban beépült a köztudatba ez a szó, mely olyan élményt jelent, melyben egy tevékenységben teljesen elmerül, feloldódik és örömöt él meg az ember. A színezés pedig egy olyan kreatív alkotó tevékenység, ami könnyen hozzá segít, hogy megéljük ezt az állapotot.

Ezzel teljesen egyetértek, nálam is megvan flow érzés, egyszerűen imádom. Mindig. Megunhatatlan. Szenvedély.

2. Nem kell hozzá különleges eszköz

Nem kell drága vagy extra felszerelés hozzá, vagy bonyolult helyigény. Elég egy ceruzakészlet és egy színező és máris tudsz alkotni. Vagy, ha van gyereked, akkor az ő színeseivel vagy zselés tollaival, filceivel is ki tudod próbálni.

Engem például meglepett, hogy mennyire jó a fiam színes zseléstollkészletével színezni, mert pontosabban tudtam vele követni a vonalakat, mint a filctollaimmal. És persze a színes ceruzáival kezdtem a színezést kipróbálni. Azt hiszem az eszközökről még írok bővebben, mert tervem, hogy sorban kipróbálok mindenféle ceruzát, tollat, krétát és festéket színezéshez.

3. Segít relaxált állapotba kerüni és kikapcsolódni

A mai felgyorsult világban segítségedre lehet abban is színezés, hogy ki tudj zökkeni és könnyebben legyél képes megállni és ellazulni. Relaxáltabb állapotba jutni. Akár egyfajta aktív meditációnak is lehet megélni a színezés folyamtát.

Ezt nagyon szeretem benne, mert a két gyerek és a mindenféle feladatok mellett hajlamos vagyok pörögni és nem könnyen kapcsolok ki/át anyuka üzemmódból. A BÁBbeszéd kapcsán is írtam már, hogy a szülőnek abban is segít a báb, maga mint eszköz, hogy könnyebben kizökkenjen és jobban tudjon a gyerekére hangolódni és így könnyebb legyen a kommunikáció. A színezésnél is ugyanígy előny, hogy segít átkapcsolni és kizökkenni.

4. Kreatívitás energiáit aktiviziálja

Színeknek is eleve jó hatása van rád, miközben színezel és a maga tevékenység is segít előhozni vagy ha rendszeresen színezel megerősíteni a kreativitásodat.

Volt egy időszak, hogy alig rajzoltam és most hogy napi szinten rajzolok, vagy színezek érzem, hogy egy erősödik, mint egy külön testrész a kreatív energia bennem. Szeretek így nézni a világra. Mondjuk a gyerekek is ilyen hatással vannak rám, mellettük extrán megerősödnek ezek a képességek.

5. Visszarepíthet a gyerekkorodba

A színezés által visszakerülünk érzelmileg a gyerekkorunkba és újra átélhetjük az önfeledt alkotás örömét. Ezzel akár elfeledett vagy háttérbe került emlékekhez és érzésekhez is tudunk újra kapcsolódni.

Engem a színes ceruza repített vissza. Mert bár mindig alkottam valamit mindenféle eszközzel, de színes ceruzát nagyon rég nem fogtam a kezembe. Nekem a rajzórák jutottak eszembe róla és egy sor kedves emlék ennek kapcsán, kicsit újra az iskolapadban éreztem magam.

6. Művészi élményt ad

A felnőtt színezők nem ugyanolyanok, mint a gyerekeknek szólóak, így a felnőtt művészi igényeire adhatnak választ.

Igen, ez benne az izgalmas, erről is tervezek még bővebben írni, hogy milyen sokféle színező van, és ezeket is még ki szeretném próbálni, például még nem színeztem mandalát. De ami késik nem múlik.

7. Sikerélmény ad

A színezéssel megélheted az alkotás folyamatát és a kész mű elkészülte utáni jóleső örömöt és büszkeséget is, hiszen alkottál egy csodaszép képet, akkor is ha úgy érzed neked nehezdre esne az önálló alkotás, magadtól nem tudnád megrajzolni. Így az sikerélmény az önbecsülésed is erősíti.

Igen, imádom az érzést, amikor elkészülök, és anyaként extrán jól esik, hogy valami direkt és azonnali kész eredményt hoz, a sok visszatérő és újratermelődő feladat mellett, mint például a háztartási feladatok, pl. azon belül a véget nem érő sziszifuszi rendrakás.

8. Énidőt ad neked

Egy olyan tevékenység a színezés, ami csak rólad szól, így biztosítasz magadnak énidőt, akkor is ha amúgy a nagy rohanásban, könnyen elfelejtkezel róla.

Mindenképp. Ha nincs elég időm napközben, akkor korábban felkelek reggel, hogy legyen a gyerekek ébredése előtt még egy negyed órám egyedül rajzolni vagy színezni.

9. Erősítheti a kitartásodat, fókuszáltságot

Az egész képet aprólékosan kifesteni több idő így segítheti a tevékenység a kitartást, a türelmet és a fókuszáltságot is, hisz akkor készül el a kép, ha minden részletét betöltik a színek.

Ezt a pontot épp nekem találták ki. Bár kiegészíteném azzal, hogy az önelfogadást is, mert nem gondoltam volna korábban, hogy ennyire zavarni tud, ha nem pontosan színezek és kicsúzom a vonalról.

+1 Lehet közös élmény is
közös színezés
Botárt, a színőrsárkányt színeztük ki közösen a fiammal

Ha együtt színezed valakivel ugyanazt színezőt, akkor egy klassz közös tevékenység is lehet, ahol egymást is jobban megismeritek kicsit. Lehet távoli baráttal közös kikapcsolódás vagy akár a gyerekeddel is közelebb hozhat a színezés élménye. Izgalmas látni, hogy ugyanaz a rajz mennyire már alkotás lesz, amikor különbözőképpen töltitek meg élettel és színekkel.

A képen látható sárkányt a fiammal együtt színeztem, ami egyrészt egy olyan élmény, amire mindketten örömmel emlékszünk vissza, másrészt megint rádöbbentett, hogy mennyire másképp látják a gyerekek a világot. A színőrsárkány szöveg alapján mindenféle színű, ahogy ezt a ő képén látni is lehet ezt a sokszínűséget, de én nem bírtam kilépni a színkorlátaim közül. Azt hiszem fel kell szabadítanom a színhasználatomat.

Köszönöm, hogy elolvastad a blogcikket, remélem ha eddig nem színeztél, most kedvet kaptál, ahhoz hogy kipróbáld és sok örömöd lesz benne.

Somfay Alexandra

Ha több inspirációt keresel rajzos témában és szeretnél jobban megismerni engem és a rajzaimat, akkor csatlakozz hozzám a RAJZbeszéd Alkotóklub Mentasárkánnyal csoportban!
Ha érdekelnek az egyedi felnőtt színezők, ahol a rajzokhoz történetek is tartoznak iratkozz fel a RAJZbeszéd hírlevelmere, és akkor elküldöm neked Lettának, az emlékmegőrzőnek a lapszínezőjét és már színezheted is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *