Somfay Alexandra vagyok és számomra a bábjáték varázslat. Egy olyan kifejezési forma, melyen keresztül életre tudom kelteni a meséket. Olyan nyelv, amely a gyerekek és a mesék anyanyelve. Az a világ, ahol a legtöbbet tudom adni a gyerekeknek.
Ezüstmanccsal az otthoni firkafal előtt
Miért választottam a bábokat? Vagy a bábok engem?
Még olvasni sem tudtam, amikor már báboztam a nagymamám bábcsoportjában. Így észrevétlen belenőttem a bábok világába. Emlékszem, milyen nagy élmény volt puli kutyusnak lenni a bábdarabban a többiek, a nagyok között, a csapat részeként.
Amikor a bábos nagymamám elvitt 9 évesen egy bábfesztiválra, Sárospatakra véglegesen beleszerettem a bábok sokféleségébe. Rabul ejtett a vásári bábjáték humora és az a közösségi érzés, ahogy kicsik és felnőttek együtt figyelnek, szórakoznak és nevetnek előadás közben. Meglepett és elvarázsolt az interaktivitás, a lazaság, a nyitottság és a megelevenedő csoda.
Bábozás közben a Pedagógus Bábjátékos Találkozón, pocakomban a kisfiammal
Hogy találtam meg a helyem a bábos határterületek között?
De nem lettem bábszínész kőszínházban. Készítettem társasjátékot selyemből, színdarabokat, bábdarabokat rendeztem és írtam, verseket írtam. Később létrehoztam egy egyszemélyes bábtársulatot Mentasárkány néven, amihez már én készítettem a bábokat és elkezdtem bábos blogot is írni.
Amikor elvégeztem a bábpedagógus képzést akkor értettem meg, hogy én bábrendezőként és bábszöveg íróként tudok a legjobban történetet mesélni és alkotni. Emellett szeretném a pegagógiai bábjátékot a művészi bábjátékkal ötvözni.
Mikor anya lettem és elkezdtem bábozni a saját kisfiamnak is, akkor lettem biztos benne, hogy bábszínészként a saját üzenetemet szeretném átadni. Amihez a bábokat is én készítem. Hogy mégis egyszerre írjak és rendezzek bábdarabot és adjam elő egy jó csapatban. És mindemellett bábpedagógusként a gyerekeknek és a szülőknek is tudjak  segíteni.
Családi Meseépítő bábfoglalkozáson
Mióta ovis lett a kisfiam a báb anya-gyerek kommunikációt segítő erejét is egyre jobban megtapasztaltam és ezt a kommunikációs formát, a BÁBbeszédet is szeretném megmutatni a többi anyukának.
Még olvasnál részeltesebben a BÁBBeszédről? Nézz bele a BÁBbeszédes blogcikkekbe:
Ui: Ha még olvasnál rólam: Készült velem egy interjú a Budapestimamin, ha érdekel kattints ide: Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy Mentasárkány