A Mentasárkány bábfoglalkozásokat óvodásoknak terveztem és célom vele, hogy a művészi nevelést és a bábpedagógiát ötvözzem és teret engedjek az improvizatív elemeknek is.

Hiszek a művészi befogadó élmény erejében és mellette az alkotás és az aktív bábjáték felszabadító és örömteli varázslatában is. A bábjátéknak ezt az aktív, saját élményű oldalát is  szeretném elérhetővé tenni a gyerekeknek, ezért készítek bábfoglalkozásokat nekik.

Sárkánymenta és a Hétlábú Színevő bábelőadás
Sárkánymenta és a Hétlábú Színevő bábelőadás

Hogy épül fel a Sárkánymenta Színes árnyak bábfoglalkozás?

Úgy terveztem ezt a foglalkozást, hogy a Sárkánymenta és a Hétlábú Színevő c. rövid (20 perces) bábelőadást egy komplex bábfoglalkozás kövesse, mely sajátélményű beavató jellegű árnybábos foglalkozás. 

 A színes árnybábos előadás művészi bábszínházas élményt nyújt, az azt követő bábkészítéssel és bábjátékkal pedig az ovisok maguk is átélhetik az árnyjátékos varázslatot, kipróbálhatják az árnyjáték trükkjeit is. Átélhetik bábosként, nézőként, világítóként és zenészként és bábkészítőként is az árnybábjáték élményét.

Kik vezetik a foglalkozást?

A bábelőadást ketten adjuk elő a nővéremmel és együtt vezetjük a bábfoglalkozást is: Oszkóné Finy Bernadett és én (Somfay Alexandra).

Mindketten bábpedagógusok vagyunk és bábos nagymamánk, Nagyanyó szerettette meg velünk még gyerekként a bábozást. Detti tanító néni és mellette bábcsoportvezető, ő viszi tovább nagymamánk Tűzvirág bábcsoportjának szellemiségét. Én (Szandra) bábpedagógus vagyok, a Mentasárkány Bábjáték megálmodója, a bábfoglalkozások tervezője és a Sárkánymentás bábmese bábjaink készítője, a bábmese írója. (Ha érdekel az én (Szandra) #bábflow történetem és benne az, ahogy a nagymamám elvarázsolt a bábokkal gyerekként: ebben a blogcikkben eléred: Hogyan tudod elkápráztatni az ovisod bábFLOW élménnyel?)

Milyen helyszíneken ajánlom a foglalkozást?

Ajánlom óvodáknak, könyvtáraknak, művelődési házaknak, baba-mama helyszíneknek, ahol a zárt családiasabb tér megoldható.
Árnyjáték színes árnybábokkal
Árnyjáték színes árnybábokkal

Helyszín, technikai igények

  • Ez bábfoglalkozás zárt belső térben, pl. óvodai csoportszobában, könyvtárban, baba-mama helyszínen adja a legjobb élményt a családias jelleg miatt.
  • Az ablakok sötétítését kell megoldani hozzá, eszközöket (lámpák, bábkészítés eszközei stb.) visszük mi.
  • Egy óvodai csoportszoba felszereltsége általában elegendő: szükséges 2 nagy (felnőtt mérethez igazodó) asztal, kisszékek vagy párnák és 3 vagy 4 gyerekasztal létszámtól függően. Hangosítás nem szükséges.
  • Építés: 15 perc Bontás: 15 perc

Milyen korosztálynak ajánlom?

A bábfoglalkozást 3-6 éveseknek ajánlom. A bábmese kb. 20 perces, így a kiscsoportosoknak is befogadható hosszúságú. A bábkészítést tudom differenciálni, így vegyes csoportoknak is alkalmas ez a része is a bábfoglalkozásnak.
Színes árnybáb készítés
Színes árnybáb készítés

Hány fős csoportoknak ajánlom?

Min. 10 és max. 20 fő között működik a legjobban a foglalkozás a tapasztatok szerint. Nagyobb csoportnál a bontott csoportot ajánlom, ilyenkor egymás után tartunk két bábfoglalkozást, hogy minden gyerekre jusson elég figyelem és hogy mindenki kipróbálhasson minden szerepet (bábjátékos, néző, világosító, zenész).
Kiemelten fontosnak tartom, hogy a kiscsoportos jellegből adódóan megfelelő figyelmet kapjanak a gyerekek és lehetőséget az elmélyültebb játékhoz. Persze a létszám mellett a korosztály is meghatározó, ezért ha felvettük a kapcsolatot az adott csoport igényeire szabva tudom meghatározni az ideális létszámot, ameddig még nem szükséges a bontott csoport.

Bábfoglalkozás ára

Sárkánymenta Színes árnyak Bábmese csomag: 47.500 Ft
(Hétköznap délelőtti időszakban; Budapest, Budakeszi, Budaörs területén)
Elég egyedi tud lenni a bábfoglalkozás ára, attól függően, hogy hol és hány gyereknek tartom és mikor persze. Próbáltam mégis árat írni, hogy könnyebb legyen tervezni. Ha 20 feletti a csoport vagy délutáni, hétvégi időpont lenne megfelelő, vagy a megjelölt településeknél messzebb van a helyszín: egyedi ajánlatot tudok adni.

A megrendelés menete

1.     Ha kiválasztottad a bábfoglalkozást és felvettük a kapcsolatot, egyeztetjük a helyszínt, létszámot és a korosztályt: és pontosítjuk az árat is, ha eltér az alapértelmezettől valamilyen körülmény miatt.
2.      Ezután megkeressük a megfelelő időpontot, egyeztetjük a számlázási adatokat.
3.     Az előadás előtti napon még egyszer egyeztetünk, hogy módosult –e a csoportlétszám.
4.     Fizetni előre utalással vagy a helyszínen lehet készpénzben, a számlát ennek megfelelően elküldöm vagy az előadás után adom át.
5.     A bábfoglalkozás után kapni fogtok egy az előadáshoz kapcsolódó színezőt és Mesekirakót, hogy közösen az óvodában vagy otthon feleleveníthessétek a foglalkozást.

Kapcsolat és további kérdések

Ha kérdések merülnek még fel, szívesen válaszolok.

  • E-mail-es elérhetőségem: somfay.alexandra@gmail.com
  • Telefonon is elérhető vagyok a +36 303243172 számon (Somfay Alexandra, napközben 9 és 15 óra között)
  • A Mentasárkány Bábjáték facebook oldalán is lehet üzenni, érdemes ott is követni, ott elérhetőek a legfrissebb hírek, saját szervezésű események
  • Ha inspirációt és támogató közösséget keresel bábos témában, akkor érdemes a Mentasárkány bábFLOW Klub tagjának lenni
  • Ajánlatkérő űrlapot pedig itt lehet kitölteni.