7 anyabarát árnyjáték ötlet, amivel garantáltan lenyűgözöd az ovisod

Érdekel az árnyjáték? Tudod, hogy hogyan lehet pofonegyszerűen és anyabarát módon otthon is játszani vele?

Összegyűjtöttem 7 pontba az ötleteket, amelyeket könnyen meg tudsz valósítani, és amelyekkel garantáltan elvarázsolod az ovisod. Ha pedig megismeri a gyereked, akkor téged fog meglepni vele, amikor egyedül is eljátszik a bábokkal vagy téged kér meg nézőnek az árnyelőadásánál.

Miért érdemes ezt a fajta bábos játékot kipróbálni?

 • Mert este alvás előtt jó alkalom lehet a napi élmények átbeszélésére, elbábozására. Segíti az alvásra hangolódást és az álom előtti csöndesedő időszakban választ kaphatsz olyan kérdésekre is a bábok által, amelyek “nehezebbek”. Pl. ha valami miatt feszült, mert az oviban összeveszett valakivel, megbántották.
 • Mert,érdekes kísérlet  és tapasztalás a fénnyel.
 • Mert,az árnyjáték trükkös tud lenni és vicces: könnyen lehet benne varázsolni és könnyen lépünk át a MINTHA birodalmába.

1. Árnyjáték a kezünkkel: egyszerű figurák

Hozzávalók: kéz + lámpa

Ez a legkevesebb előkészülést igénylő módja az árnyjátéknak, mert csak lámpa kell hozzá és a kezünk. A sötét téli délutánokon egy lámpa segítségével könnyen tudtok ilyet játszani. Ami fejtörést okozhat, hogy nem tudod, hogyan csinálj és milyen figurát a kezedből. Talán a nyuszi az egyik legegyszerűbb, ezért is lettem ide a képét. Nem az a lényeg, hogy bonyolult figurákat készíts, ha már egy valamit csinálsz és életre kelted garantáltan sikered lesz és a gyereked imádni fogja. 

Készítettem egy Pinterest táblát is, ahol árnybáb sablonok vannak és oda betettem mintákat az árnyas kézjátékra is, onnan lehet inspirálódni. Jó böngészést!

A pinterest táblát IDE kattintva eléreheted!

2. Árnyjáték a tárgyakkal

Hozzávalók: gyerekjáték + zseblámpa + árnyszínház (doboz vagy textil)

Ha nincs időd vagy kedved sablont készíteni, akkor is tud az ovisod játszani az árnyakkal. Ha a játékait viszi oda az árnyjátékos dobozhoz, akkor azokkal és egy kicsi lámpával is el tud játszani. Ha beteg és otthon kell maradnia, akkor remekül el tudja szórakoztatni magát.

Az árnybáb egy extra varázslat, de a játék a fénnyel enélkül is remek szórakozás és izgalmas kísérletezésnek ad teret. Érdemes kipróbálni azt, amikor a tárgynak, amit megvilágít az ovis attól függően, hogy a lámpát közelebb vagy távolabb tartja tőle  kisebb vagy nagyobb lesz az árnyéka.

3. Árnyjáték árnybábokkal

Hozzávalók: árnybábok + zseblámpa + árnyszínház (doboz vagy textil)

Ha készítünk árnybábokat is, akkor a varázslat még teljesebb lesz. Trükkös és varázslatos játéknak ad teret, mert könnyedén elérhetjük, hogy teljes legyen az illúzió.

4. Hogyan készítsünk anyabarát módon egyszerű árnybábokat?

Hozzávalók:

 • Egy hajlítható fejű szívószál, az lesz a mozgatópálca
 • Maga a báb teste, ehhez lehet sablon használni, vagy készítheted te is. Érdemes sötét színű erősebb papírt használni.
 • Olló ill. snitzer amivel kivágjuk a formát. A belső csíkhoz lehet szükség snitzerre, de anélkül is működik a sablon.
 • Ragasztó, amivel ráragasztjuk pálcát a bábra: én szegélyragasztót használtam, de lehet cellux vagy szigszalag is.

  

A szívószál fejét behajlítod és a báb nagyságtól függően levágsz belőle egy kicsit. A formát kivágod a papírból és ráragasztod a szívószálra. Annyiban más ez, hogy a hátára ragasztod a pálcát és így nem alulról, vagy felülről, hanem hátulról lehet majd mozgatni a bábot. Így könnyebben lehet rányomni a papírra vagy textilre a bábot és jobban kirajzolódik majd a forma.

Tipp: A szegélyragasztó azért jó, mert bár nem olyan erősen ragaszt, de könnyen levehető és akár a báb másik oldalára is átragaszthatjuk a pálcát, ha pl. a dínónknak jobb, ha már irányba néz a feje, hogy tudjon beszélgetni egy másik dinóval.

  

A szín kicsit átlátszik: de ha sötét papírod van nem kell feltétlen fekete, játszhatsz a színekkel is. A képen lévő dínók közül a jobb oldali sötétbarna a bal oldali sötétzöld lapból lett kivágva. A sablon kontúrját is jobban látod a vágásnál, ha nem fekete lapra, hanem sötétbarnára vagy sötétzöldre nyomtatod ki.

5. Kicsit bonyolultabb árnybáb készítehtő, ha kreatív napod van

 1. Milton kapocs

A Milton kapoccsal ízületeket is készíthetünk. Pl. itt a képen a Brontosaurus nyaka lett mozgatható.  Nagyovisoknál már érdekes játék lehet, ahogy az ovis két pálcával fogja a bábot és mozgatja a fejét is és így pl. tud eszegetni valamit a Brontosaurus. (A dínóknál itt egy másik fajta rögzítést használtam: Egy milton kapcsot átszúrtam a testen és ezt ragasztottam a szívószálhoz szigszalaggal.)

    

 1. Sntizeres vágás

Snitzerrel bonyolultabb figurákat is készíthetsz, ha ügyesen tudsz bánni vele. A sablonok közül a Triceratopsnak van a sablon belsejében is egy mintája, amit snitzerrel lehet kivágni. Anélkül is működik persze a dínó árnybábként.

     

Ha van türelmed a báb belső részeit snitzerrel kivágni bonyolultabb bábokat készíthetsz és így el tudod még jobban kápráztatni a gyereke(ke)t. Imádni fogják!

    

6. Hogyan készítsünk dobozból árnyszínházat?

Hozzávalók:

 • Egy üres doboz. Lehet cipősdoboz vagy pelenkásdoboz is.
 • Sima egyszerű fehér sütőpapír
 • Olló
 • Ragasztó pl. szigszalag vagy valamilyen erős ragasztószalag. A szegélyragasztó vagy a cellux is jó lehet, de itt a minél erősebb annál jobb elv érvényesül, mert bírnia kell a strapát.

A doboz egyik oldalát kivágjuk, és oda ragasztjuk a sütőpapírt. Az oldalt “ablakosra” vágjuk, hogy kb. 1 cm-es pereme maradjon, mert így lesz elég strapabíró.

  

7. Hogyan készítsünk textil árnyszínházat?

Hozzávalók: árnybáb+ fehér textil+ rögzítő eszköz

Fehér lepedő, vagy valamilyen fehér anyag (pl. textilpelenka, ha maradt a babás időszakból) mögött is jól lehet játszani árnyjátékot. Ki lehet könnyen feszíteni valahova a vásznat és mát kezdődhet is a játék!

Rögzíteni lehet pl.:

 • Ha rávarrunk egy-egy szalagot a két csücskére és odakötjük székhez, ajtóillesztéshez, kilincshez stb.
 • Ha nem akarunk varrni, két ruhacsipesszel és kis maradék csomagolószalaggal is rögzíthetjük…
 • Vagy akár két csipeszes ruhafogassal is csíptethetjük és a kisszékekre vagy nagyszékre akaszthatjuk…

     

Tipp: Ha egy nagy fehér lepedőt terítünk ki, mert van elég helyünk hozzá, akkor a teljes testtel is játszani és a saját árnyékokat is ki lehet próbálni.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Szeretnéd, hogy a ti ovitokban is legyen árnyjátékos bábfoglalkozás?

A Sárkánymenta és Hétlábú Színevő bábelőadás komplexen bábfoglalkozással együtt rendelhető, amiben bábkészítés és sajátélményű bábjáték is teret kap.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *