Hogyan segíti a kommunikációt a BÁBbeszéd? 1. rész: TOP 7 ok, amiért érdemes kipróbálnod!

A BÁBbeszéd egy olyan bábos-játékos módszer, ami könnyebbé teszi a kommunikációt közted és az ovis gyereked között. Felsorolom a TOP 7 okot, amiért mindenképp érdemes egy próbát tenned ezzel a módszerrel.

TÉNY: Az ovis máshogy látja még a világot, mint mi felnőttek és máshogy is fejezi ki magát.  A báb pedig jellemzőivel közelebb áll az ő világához és jobban tud azonosulni is vele.

1. Könnyebben tud rád figyelni és hamarabb megérti a kérésed, ha bábbal kéred.

Példa: Nem akar fogat mosni reggel a gyereked. A bábos-játékos kommunikációval könnyebben megérteted vele a kérésed. Megmossa a fogát egyedül, és hiszti nélkül, vidáman kezditek a napotokat.

2. Ha unalomból és figyelemfelhívásból dacol veled, ezt játékosan, a báb segítségével  könnyen megoldod.

Példa: Nem akarja felvenni a cipőjét, miközben te készültsz a kirándulásra, mert unja már a pakolást és veled szeretne játszani. Te el akarod érni időben a tervezett kirándulásnál a találkozót, hogy ne késsétek le a vonatot. Már minden készen van, de ő még elkezdi a játékait előszedegetni és esze ágában sincs az ajtó felé indulni. A BÁBbeszédden keresztül kéred, így megérti a kérésed és felveszi a cipőjét. Eléritek a találkozót időben és hiszti nélkül.

3. Ha már elkezdett hisztizni és dacol, akkor pedig a figyelme eltereléseként, kizökkentésként tud segíteni a bábozás. Utána a kérésed is megérti, ha már tud rád figyelni.

Példa: Csúnyán köhög a gyereked és nem hajlandó lenyelni a kanalas gyógyszert, amit felírt doktornő neki a rendelésen. És hallani sem akar arról, hogy  mézesteát igyon. Neked elfogytak az észérveid és a türelmed. Ül a szoba közepén és csak azért is összeszorítja a száját. Egy adag szirup már a ruháján van, mert kiütötte a kezedből a sziruppal teli kanalat. A bábbal játékosan kizökkented, és együttműködő lesz. Lenyeli gyógyszert és megissza a mézes hársfateát.

4. Segít neked az új rutinok bevezetésében.

Példa: Az óvodai beszoktatást kezditek el és te is visszamész dolgozni, így új reggeli rutint alakítasz ki. Szeretnéd, ha időben beérnél a munkahelyedre és veszekedés, hiszti nélkül telne a reggeli közös időtök, amíg elviszed az óvodába. A váltás nem könnyű se neki, se neked. A változások és új szabályok zökkenőmentesebb bevezetésében, az első pár hétben hatékony segítőtársad a bábos-játékos kommunikáció. 

5. A bábnak könnyebben kifejezi az érzelmeit. Hamarabb kiderül, ha bántja valami. És hogy pontosan mi kavarja fel az érzelmeit.

Példa: Megszületett a kistestvér és féltékenységében nagyon agresszív az ovis nagytesó. Nem érted, hogy pontosan mitől robban ki belőle ez a düh.  A bábbal beszélgetsz vele, és így a bábnak könnyebben elmondja, hogy mi zavarja legjobban a helyzetben, vagy mit ért félre. Kifejezi az érzelmeit így csökken a benne lévő feszültség. Illetve látod, hogy milyen területen érdemes kicsit változtatnotok a napi rutinban, mire van szüksége, hogy megtalálja az új helyzetben a szerepét és helyét. 

6. Előveszi a bábokat egyedül is, és elbábozza az őt ért élményeket és így oldódig benne a feszültség.

Példa: Érzed, hogy nyugtalan a ovis és sejted, hogy az oviban valakivel összeveszhetett. A bábokat előveszi, és veled együtt vagy magában elbábozza a történetet. A játékban a bábok összevesznek, mert az egyik új barátot talált magának, és nem akar a régivel többet játszani. A játékban a saját érzelmeit kivetíti, de mégiscsak a bábok játszanak, így védett terepen, átmenti térben  játszhatja el az élményeit. Így hamarabb megnyugszik.

7. A báb neked is segít abban, hogy kizökkenj és ráhangolódj a gyerekre.

Példa: Amikor hazaérkeztek az oviból, még zakatol a fejedben a munkahelyi feladatod a következő napra. Egy hirtelen zsúrmeghívás miatt is át kell szervezned a következő délutánt. Nehezen tudsz odafigyelni a gyerekre, amikor kéred tőle, hogy tegyen végre rendet, hogy ne essetek hasra a játékokban. Ekkor a bábot a kezedre húzod, és azzal kéred. Így te is jobban ráhangolódsz a gyerekre, aki együttműködőbb lesz.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Ui. Kipróbálod a bábos-játékos kommunikációt?

 

UUi. Mit mérlegelj?

 Ez nem csodaszer.

  Egy módszer, ami működik.

  De a BÁBbeszédhez kell kicsit több idő, egy báb és odafigyelés, játékosság.

Ha szeretnél kipróbálni ezt a bábos-játékos kommunikációt, akkor töltsd le a Segítek neki kifejezni BÁBbeszéddel füzetet és tegyél egy próbát.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *