8+1 pofonegyszerű kézjel árnyjátékhoz

Miért pofonegyszerű? Csak lámpa kell hozzá és a kezünk. A sötét őszi/téli délutánokon egy lámpa segítségével bonyolult előkészületek nélkül lehet játszani. Az ovisok imádják ezt a fajta varázslatot és ők is szívesen kipróbálják. Ezenkívül könnyen teret ad közös nevetésnek, játéknak és oldhatja a nap folyamán a gyerekben felgyülemlett feszültséget, segíthet az esti alvás előtti áthangolódásban.

Készítettem egy Pinterest táblát is, ahol még több árnyjátékos és árnybábos ötlet van, onnan lehet inspirálódni. Jó böngészést! IDE kattintva eléred!

Mit adhat még nektek ez a játék az árnyakkal?

Az árnyas játék segíthet az ovisnak kifejezni az érzelmeit, könnyebben megnyílik így akár nehezebb témák játékos megbeszélésére is alkalmas lehet ez az átmeneti játékos tér. Indirekt módon, spontán olyan válaszok érkezhetnek amelyekre a szavakkal feltett kérdésekkel nem kaptunk választ.

Csak önmagában villámhárítónak is jó, hogy a napi feszültség, a sok inger és élmény a játékkal, nevetéssel és egymásra figyeléssel a helyére kerüljön és nyugodtabban aludjon az ovis.

Lehet olyan közös élmény is, amelyet később többször felemleget, titkos külön közös szülő-gyerek pillanat.

Az árnyas játék során könnyen kialakulhat spontán játék, fejbőlmesélés és mindenféle improvizáció. Ki lehet találni saját figurákat is, mint pl. ez a szörnypofa. Ezt a Szörnypofát azért szeretem, mert a félelmek leküzdésében is segíthet, ha az ovis megjeleníti és eljátssza a rémisztő figurát. Itt is lehet a humorral oldani a félelmet és viccessé tenni, mint ahogy írtam a Narancsmúmiánál is, ott a videóban be is mutatom, a blogcikket a videóval IDE kattintva eléred.: Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 2. BÁBbeszéd fejvesztett Körtefejjel és Narancsmúmiával

Ha beleszerettetek az árnyas játékba, akkor ajánlom még az árnybábos blogcikkemet, ott még több ötletet találsz árnybábok otthoni DIY készítésre is. IDE kattintva eléred: 7 anyabarát árnyjáték ötlet, amivel garantáltan lenyűgözöd az ovisod

Somfay Alexandra bábpedagógus

Tudtad, hogy a BÁBbeszéd is lehet segítő eszköz a kezedben, hogy könnyebben kommunikálj az ovis gyerekeddel? Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez? Ha IGEN, kattints a gombra.
Szeretnéd, hogy a Ti ovitokban is legyen árnybábos bábfoglalkozás? Ha érdekelnek a részletek ITT több információ elérhető a Mentasárkány bábelőadással egybekötött sajátélményű árnybábfoglalkozásról.

Ha közösség részeként szeretnél többet megtudni a BÁBbeszédről, bábkészítésről, óvodai bábjátékról és szeretnéd a tapasztalatidat egy támogató bábos közösségben megosztani és/vagy mások által inspirálódni, akkor: csatlakozz a Mentasárkány bábozniFLOW csoporthoz is!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *