Hogyan segítsünk az ovisnak legyőzni a félelmeit? – 2. BÁBbeszéd fejvesztett Körtefejjel és Narancsmúmiával

Előfordult már Veled is, hogy november tájékán az ovis gyereked nem mert egyedül átmenni a másik szobába, ha ott sötét volt? Vagy egyszer csak előkerültek szörnyek, múmiák, szellemek, akiktől fél? Esetleg a hozzánk is begyűrűző Halloween miatt megijedt a tökfejtől vagy a múmiákról kérdez? Hogyan oldhatjuk egyszerűen ezeket a félelmeket? Hogyan szelídíthetjük meg a szörnyeket BÁBbeszéddel? Nem kell más hozzá csak Narancsmúmia vagy egy Fejvesztett Körtefej…

Ezek az ötletek remekül bevethetőek, ha otthon kell maradni a beteg ovis gyerekkel. Leteszteltem. Nálam az öt éves kisfiam volt beteg és mellette még a kislányom (aki fél éves) volt otthon velem, úgyhogy olyan ötlet kellett, ami anyabarát, bábFLOW érzést ad és segít a félelmeket is oldani. A gyógyszertárban a szirup mellett vettem egy kis zacskó géztekercset, a zöldségesnél citromokat a teához. Narancs és körte pedig volt otthon, így született meg Narancsmúmia és Fejvesztett Körtefej.

1. Fejvesztett Körtefej  – humorral oldani

Fejvesztett Körtefejhez egy körte, egy citrom (vagy bármi más gyümölcs/zöldség ami otthon éppen van és megfelel testnek) és egy kiskés kell. A fejet ijesztőre, akár tökfejszerűre bevágjuk. 

A fejet és a testet először egyben mozgatjuk (akár egy vagy két kézzel, ahogy kényelmesebb) és akár rémisztgethet is a körtefej. Majd amikor már elég rémisztő hirtelen hopp engedjük elgurulni a fejét, amit a körtefej teste bosszankodva keres.

Az ovis gyereked meg közben nevetni fog. Egyszerű helyzetkomikum amit ha a gyerek szeretné és bírod energiával (imádni fogja) ismételjetek többször. Lehet hogy kéri majd, hogy átvehesse Körtefej testét vagy akár játékot is így egyre jobban bevonódik és így nevetéssel oldani tudja félelmeket és magára szabja a játékot.

Érdemes közben több körtét vagy más gyümölcsöt is felvágni, könnyebben elfogynak játék közben a gyümölcsdarabok.

2. Narancsmúmia és Narancstökfej – kifejezni és bevonódni

A narancsokat egyrészt megrajzolhatjuk tökfejnek, ami akkor is jó ha épp nincs kedvünk a közös tökfaragáshoz. Vicces vagy ijesztő arcokat kitalálni és megeleveníteni így is tudunk, ebben szívesen vesznek részt az ovisok.

Ha megrajzoljuk a félelmetes arcot már azzal oldjuk a félelmeket, hiszen kézzel foghatóvá tesszük. Ha bábot készítünk belőle, akkor még megfoghatóbb lesz az ovisnak. Ha rajzolni nem szeretne, vagy még nem tud, mert kisovis, akkor a Narancsmúmiát be tudja ő is bugyolálni: így jobban bevonódik. Készítés közben könnyebben lehet beszélni a félelmekről és ha megmozgatjuk ki tudja játszani, oldani tudja félelmeket.

3. Citromfej – hogy a tea jobban fogyjon

Ha nehezen fogy a mézes hársfatea betegség alatt, akkor Citromfej is bevethető, egyfajta múmia-tökfej kombinációban.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Tudtad, hogy a BÁBbeszéd is lehet segítő eszköz a kezedben, hogy könnyebben kommunikálj az ovis gyerekeddel? Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?
Kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez? Ha IGEN, kattints a gombra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *