5 + 2 ötlet gesztenyéből és terményekből

Most, hogy itt az ősz te is gyűjtöttél a gyerekekkel gesztenyéket? Előfordult már veled is, hogy a nagy kupac gesztenyéből a gyerekek unszolására vagy saját lelkesedésedből készítenél valamit, de úgy érzed jól esne egy kis inspiráció ahhoz, hogy tényleg belevágj?

Összegyűjtöttem 5 ötletet, hogy esős napokon is kedvet kapj a kézműveskedéshez. Persze belecsempésztem +2 anyuka ötletet is, hogy ha már mindent eláraszt a gesztenye és extra koszolás várható, és sötétebbek a délutánok, akkor legyen a végén valami, ami  neked is extra örömöt ad túl a gyermek mosolyán. És színeket és őszi hangulatot varázsol.

1. Gesztenyefigurák – terménybábok

A gyerekek őket szeretik a legjobban: ezeket a kicsi marokba fogható gesztenyefigurákat. Már a kisóvodásnak is oda lehet adni a kifúrt gesztenyét hogy tegye bele a kéznek való pálcikát. (hurkapálca darabot pl.) Ha a akar ruhát is rajzolhat rá.

Tipp: Bábozzunk a kicsi figurákkal. Óvodai jelenteket, vagy otthoni helyzetetket is eljátszhatunk már a kisovisokkal is.

2. Gőzös vonat

Fiús anyukák figyelmébe ajánlom: vonat papírtörlő guriga és gesztenye felhasználásával.

Itt a vonatot csak ragasztópisztollyal raktam össze: ez így gyors, de ha látod, hogy sokat fog vele játszani a gyerek, akkor a stabilabb kerékkészítésbe érdemes energiát fektetni. (ld. autó leírása)

3. Kisautó

Itt a kerek stabilabbak, így tovább lehet játszani vele. A kerékhez kifúrtam a gesztenyéket és a papírtörlőt és keresztben és hurkapácára erősítettem. A többletenergia eredménye: a gyerek boldogabb, mert forog is a kerék, ahogy az elvárható egy rendes keréktől.

4. Gesztenyebabák

Egy egyszerű és szeretnivaló forma: a babakészítés.

2az1ben TIPP: Ha már lendületbe jöttél, akkor egy fonal segítségével karácsonyfa dísszé vagy ajándékkísérővé is varázsolhatod a babákat és Karácsonyra félreteheted. Hidd el, nagyon jól fog jönni a decemberi készülődés közben.

5. Pálcás gesztenyebábok

Ha kreatív napod és türelmed is van, vagy már nagyobb óvodás a gyereked, akkor készítsetek pálcás bábokat is. Ebben nagyon jól ki tudjátok élni a kreativitásotokat és utána jót lehet vele játszani is. Lehet alulról mozgatható pálcás (mint a királylány) vagy felülről mozgatható (mint a királyfi).

Tipp: A díszkukorica elég jó és egyszerű alap lehet ezekhez a bábokhoz. Virágboltban vagy kreatív boltban beszerezhető könnyen.

+1 Ajándékkísérő

Ez is egy 2az1ben Tipp, mert ha már nekikezdtél a gesztenyézésnek, akkor lehet valami szép maradékod. Pl. szárított virág, amit a gesztenyekislány díszítésekor felhasználtál, és amiből tudsz még szép kis csipeszeket is készíteni ajándékkísérőnek. Ha már úgyis beizzítottad a ragasztópisztolyt. Ha a gyerek választja a virágot, akkor a készítésbe is bevonódhat valamennyire.

+2 Anyának valami vidám dísz

Ha már elővettél ennyi miegymást, akkor készíts magadnak is valami szépet. Én egy díszkukorica alapra ragasztottam rá ragasztópisztollyal mindenfélét, ami a kezembe került a terményes-miegymásos dobozkámból. (Lelőhelyek: fák alatt, virágbolt, kreatív bolt). Most nem volt koszorú alapom, és fűzni sem akartam. De szerettem volna, ha a konyhában van egy kis őszi hangulat a gesztenyés kisvonaton kívül is.

Ui: Nekem van egy dobozom, ahova gyűjtöm az ilyen terményeket. Ha őszi kirándulásokról hazahozunk gesztenyét, makkot, gubacsot vagy valami érdekes szárazvirágot, akkor azokat ebbe teszem. Ehhez minden ősszel veszek valamit, ami energiát ad a színeivel.  Amiből magamnak is tudok majd valami szépet készíteni.

Remélem tetszett az összefoglaló és készítesz te is valami klassz gesztenyéset. Írd meg vagy mutasd meg a képet, akár itt kommentben vagy facebookon, ha készítettél a blogcikk alapján valami szépet a gyerekeddel. Vagy ha ez alapján kitaláltál valami tovább fejlesztett variációt az is érdekel. Vidám gesztenyézést és bábozást!

Somfay Alexandra, bábpedagógus

Ui: Facebookon követsz már mint Mentasárkány Bábjátékot? Ha nem IDE kattintva megteheted!


Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *