Bábszínházba mentek először? 3 szempont + 3 tipp, hogy tuti jó élmény legyen belőle

 Szeretnéd bábszínházba vinni a kiscsoportos óvodás gyerekedet, de nem vagy biztos benne, hogy érett már rá? Nem tudod, hogy végig tudja -e ülni a bábelőadást, vagy ki kell majd rohanni vele mert elunja vagy megijed?

3 szempont ahhoz, hogy tuti jó élmény legyen az első közös bábelőadásotok:

1. Ne legyen túl hosszú a bábelőadás

Mindenképp érdemes megnézni, hogy hány perces a bábdarab. Az irányelv annyi, hogy a kisovisokat először érdemes olyan darabra vinni ami 30-40 percnél nem hosszabb.

Pl. Boribon és Annipanni ismerős mese lehet már a 2 éveseknek is és megnézhető a Budapest Bábszínházban 3+-os zenés előadásként, de 60 perc  1 szünettel, úgyhogy a hossza miatt nem vinnék rá kisovist. A Misi mókust is a Budapest Bábszínház 3+-nak írja, de 80 perc 1 szünettel, emiatt inkább 4 éves vinnék, illetve semmiképp sem ezzel kezdeném.

2. Ne legyen túl bonyolult vagy ijesztő a mese

Lehet, hogy túl bonyolult a meseszövés és nem tud figyelni a gyerek. Ez általában a hosszabb daraboknál fordulhat elő, ha tehát 30-40 percessel kezditek, valószínűleg a mese se lesz túl bonyolult.

Vagy megijedhet, ha olyan figurával (pl. gonosz boszorkány) találkozik, amire még nem érett. (Főleg, ha a sötét nézőtéren ül klasszikus bábszínházi keretek között.) A mese területén az az irányelv, hogy 3-4 éveseknek még egyszerűbb pár szereplős állatmesék valók. 4-5 évestől jöhetnek a bonyolultabbak és hosszabbak, majd csak 5-6 éves kortól a varázsmesék. (Ezek az ún. klasszikus, tündéres mesék pl. Hamupipőke stb.)

3. Ha a gyerek még nem érett a klasszikus bábszínházi élmény befogadására van köztes lehetőség is

Az életkori ajánlások segíthetnek eldönteni, hogy milyen bábdarabot válasszál, de a gyerekek különbözőek és más ütemben fejlődnek. Legjobban te ismered a gyerekedet, tehát legtöbbször érzed, hogy érett-e a gyerek arra, hogy végigüljön egy klasszikus kőszínházas bábszínházi előadást. Függ  ez persze a gyerek beállítottságától, értelmi, érzelmi fejlettségétől, nem feltétlen az életkor az irányadó.

Ha mégis bizonytalan vagy, akkor tesztelheted  a gyerek figyelmét és apránként is szoktathatod a bábszínházi élményhez.

Tesztelni lehet szabadtéri előadással pl. Például a Kolobri feszviál minden szeptemberben ingyenes. De nyáron sok másik helyen is találkozhatunk szabadtéri előadásokkal és lehet, hogy meglepődsz, hogy az örökmozgó kisfiad például nyugodtan végégül és végignéz egy fél órás előadást és el  se tudnád vonszolni a színpad elől. Ha meg megunja, hiszti nélkül lazán elsétálhatunk.

Jó átmenet lehet, ha megnéztek először egy babaszínházi vagy csecsemőszínházi előadást. Ez egy viszonylag új műfaj, de lehet, hogy hallottál már róla. Van ahol 1+ életkori ajánlással, van ahol 0-3 korosztálynak ajánlják.  Elég furcsa a neve és elég félreérthető, de nem csak pici babáknak való, inkább lazább első színházi ismerkedés.

Ez a fajta színházi élmény egy látványos és zenés a kicsik igényeihez igazodó játék, inkább kicsiknek való bábszínházhoz hasonlít, mert élénk színű díszletek jellemzik. Általában 30 perc körüli az előadás és ezt követi a szabad játék.

Van ilyen előadás Budapesten pl. a Kolibriben, illetve művelődési házakba is szoktak jönni vendégelőadásokként; érdmes figyelni a műsort. A vidéki bábszínházakban is egyre több helyen van ilyen típusú előadás.

Személyes élmény: a kisfiam alig múlt 1 éves, amikor először vittem el babaszínházi darabra a Marczibányi téri művelődési házba. Itt általában 20 perc élőzenés előadás és 20 perc szabad játék a forgatókönyv. A győri Vaskakas Bábszínház előadását láttuk,  a Cinege, cinege kismadarat. A kisfiam csönden figyelt és végigülte az ölemben. Nem volt külön színpad, párnákon ültünk, a zene, az ének, a sokszor ismerős mondókák, a színes díszlet és a madárkák lekötötték gond nélkül. És nekem is felüdülés volt a babás gyerekprogramok között. Az előadás után persze kimozogta magát: szedegette a labdákat a többi gyerekkel és nyitogatta a díszleten az ajtókat.

+ 3  bábszínházas TIPP :
1. Olyan darabra vidd először, aminek ismerős a meséje mesekönyvből. pl. Kipp-kopp, Mazsola és Tádé…
2. Ha van kistesó kis korkülönbséggel, akkor a babaszínházba vagy csecsemőszínházba őt is elviheted mert tetszeni fog neki is és nem kell külön megoldani, hogy vigyázzon rá valaki.
3. Ha van a bábszínház honlapján vagy neten videó, akkor nézz bele az előadásba.

 

Somfay Alexandra, bábpedagógus

Ui: Remélem hasznos volt ez az összefoglaló, és csodálatos élmény lesz az első közös bábszínházas élményetek.

UUi: Facebookon követsz már mint Mentasárkány Bábjátékot? Ha nem IDE kattintva megteheted!

Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *