Ötletek esőnapokra: valami játék + valami rajzolós + valami bábos

A művészeti nevelés szívügyem, ezért ebben a blogbejegyzésben egy kortárs mesekönyvet, Finy Petrától A csodálatos szemüveget választottam ki és gyűjtöttem hozzá játékötleteket. Remélem örömmel próbálod majd ki a nagyovis gyerekeddel.

Nagyovisoknál vagy kisiskolásoknál alapja lehet egy foglalkozás tervnek is ez a játék. Remélem tudok vele segíteni a szülőkön kívül a vállalkozó kedvű és kortárs gyerekirodalomra nyitott pedagógusoknak is.

1. A mesekönyvről

A mesekönyv borítóján is egy szemüveg rajzolódik ki. És benne megbújnak a böngészni való apró minták, amelyek jellemzőek az illusztrációkra.

Nagy kedvencem Finy Petrának ez a  mesekönyve, mert beindítja a képzelőerőt és hagyja, hogy az utána rakoncátlanul elkalandozzon. Elég messzire és elég öntörvényűen utazzon. Bejárja Budapestet és végül a Balaton partján is tegyen egy kitérőt. És tegye mindezt egészen a furiságok világáig is. Ez a szabadság az, ami a művészeti nevelés sajátja és amire szüksége van gyereknek és felnőttnek egyaránt.

A könyv nem csak a szemüvegességről szól. Persze, aki épp szemüveget kap, annak úgy amúgy is hasznos lehet.

Finy Petra mesekönyvének erőssége, ahogy beindítja a gyermeki fantáziát, amikor a csodálatos szemüveget felvéve a város terei átváltoznak. Ezzel rávezet egy nagyon jó fantáziajátékra, ami fejlesztő és egyrészt a képzelőerőt erősítő, másrészt a kreativitást ösztönző készséggé válhat. 

Budapest képei elevenednek meg az illusztrációkon és kelnek életre. Egyik nagy kedvence a gyerekeknek a villamos, amint átkúszik a hídon.

Herbst László illusztrációi nagyon egyediek és művésziek, el lehet böngészni benne még a felnőtteknek is. Nem utolsó szempont, hogy a szülőnek is adjon művészi élményt a mesekönyv. Addig se alszik el mesélés közben a szülő vagy tervezi a holnapi napját fél figyelemmel. Hanem jobban jelen tud lenni az adott pillanatban.

A gyerekeknek is izgalmas művészeti kaland és élmény. Hiszen szüksége van a gyerekeknek az egyedi, szép és igényes vizuális és nyelvi élményekre. A fantázia elszabadulásának megélésére. Igen, szükségünk van erre, mert annyira kockákba zárva élünk sokszor mi és  a gyerekek is. 

Annyi felé kell nekik is már megfelelni. És viselkedni. És jól választani. És a helyeset válaszolni. Kicsit kell tágítani a kockát művészettel magunk körül.

Az egyik kedvenc illusztrációm a könyvből, amikor Mira dédi szemüveget cserél és végre meglátja a szépséget és a fűzfa tündérré alakul.

A mesébe illesztett  művészi képi megjelenítésben  jobban helye van a furcsának és a groteszknek is. Így könnyebben megtalálják helyüket az érzések, mint amikor csak bumm bele rázúdul a gyerekre a mesefilmek felgyorsított képkockáin keresztül. 

Kisiskolásoknak kifejezetten jó gondolatébresztő lehet, hogy mikor milyen pozitív vagy negatív szemüvegen keresztül látjuk a világot. Érzékenyítésre is lehet használni.

2. A csodálatos szemüveg páros színező 

szint: kezdő

A csodálatos szemüveg mese alapján páros képek színezése: tárgy és amivé válhat képzeletben. Sablonok segítségével jobban megérti a elvonatkoztatás folyamatát az ovis és így később ő is ki tud majd találni hasonlót.

Készítsünk sablont, majd a sablonokon lévő képek köré különféle szemüveget rajzolhatunk vagy rajzolhat az ovis, majd kiszínezheti a képeket.

   

3. A csodálatos szemüveg páros színező sablon nélkül

szint: középhaladó

Lerajzolod a szemüvegkeretet. Majd rajzolsz egy tárgyat bal oldalra és az ovis találja ki, hogy mivé váljon és mellé rajzolja a jobb oldalra a szemüvegben.

szint: haladó

Az óvodás megrajzolja a szemüveget magának és a bal oldalába a valós dolgot rajzolja, majd a jobb részbe pedig azt, ami válhat belőle.

TIPP: Itt, ha nagyon jól megy a játék akkor lehet bonyolítani azzal, hogy a dolognak a “jó” szemüveggel látott elképzelt változatát vagy a “rossz” szemüveggel elképzelt változatát rajzolja le.

4. Vedd fel a csodálatos szemüveget! – játék

szint: haladó

Elsőre érdemes a “kezdő” és “haladó” rajzolással kezdeni. A gyerek érettségétől és fantáziájától függ persze a haladás menete.

Ez egy szóbeli játék, ami ha már az ovis ismeri a játékot jól jöhet városi közlekedés közben. Esetleg amikor várakozni kell valahol, mert el lehet vele tölteni tartalmasan az időt és leköti a gyereket, megmozgatja a fantáziáját. Emellett útközben könnyebben botlunk valami izgalmas tárgyba, épületbe, amivel lehet játszani.

A játék menete:

 1. Az egyik játékos megkéri a másikat, hogy: Vedd fel a csodálatos szemüveget!
 2. A másik játékos vagy felvesz valami játék/papír szemüveget/a két kezével formáz szemöveget a szeme köré. (A hüvelyk és mutató ujjak összeérintésével kész is a szemüveg.)
 3. Az egyik játékos ekkor megkérdezi:Mivé változott a …? (és itt megnevez egy tárgyat a szobában, vagy a városban) Pl. Mivé változott a kanapé? Mivé változott a fotel?

Otthoni játékként fel lehet venni valami játékszemüveget is (napszemüveget, búvárszemüveget, papírból készített szemüveget stb.), hogy jobban bele tudja éli magát a helyzetbe az ovis. Persze mi is felvehetünk a játék közben ilyen szemüveget, a humor és a játékosság mindig jó, ha kéznél van.

TIPP: Itt is, ha jól megy a játék érdemes bonyolítani azzal, hogy a dolognak a “jó” szemüveggel látott elképzelt változatát vagy a “rossz” szemüveggel elképzelt változatát mondja el az óvodás.

5. TIPP anyának/pedagógusnak: Hidd el  te is varázsolhatsz a csodálatos szemüveggel!

Előveheted a csodálatos szemüveget játékból, amikor egy nevelési helyzetben szeretnéd az eseményeket kibillenteni humorral, játékossággal.

Pl. Otthon hiszti van a hajmosás miatt, és erre előveszed a szemüvegedet és azzal nézel a gyerekre és elmeséled neki, hogy most a szemüvegen keresztül  hableány és találja ki, hogy a hableányok hogyan mosnak hajat, ha a hínár összegubancolta a hajukat és a zuhany milyen vizet spriccelő tengeri állat vagy növény lehet stb.

Pl. Zsibongó gyereksereg lecsillapítására és sorba állítására is előveheted az óvodában és elmondhatod, hogy minek látod őket pl. felbolydult hangyabolynak, ahol a hangyák csak szaladgálnak és akiknek most sorban kézen fogva kellene a hangyavárba (ebédlő) vonulniuk a királynőhöz…

6. Ha nagyon kreatív napod van, készíthetsz hozzá csodaszemüveget is.

Hozzávalók:

 • Erősebb papír /dobozmaradék
 • maradék csomagolópapír
 • jancsiszög 3 db
 • olló
 • sima papírragasztó
 1.  lépés:A5-ös méretben kivágjuk az erősebb papírt és közepén a lyukakat. Két hosszúkás téglalapot is kivágunk (akár a belső részből, amit kivágtunk) ez lesz a szemüveg szára majd.
 2. lépés:A csomagolópapírral bevonjuk a kartont és ráragasztjuk.
 3. lépés: Jancsiszögekkel a szárakat hozzáillesztjük.
 4. lépés:Az utolsó jancsiszöget felülre tettem, hogy a papírt is meg lehessen támasztani felülről, alulról pedig az alsó jancsiszögekkel lehet megtámasztani.
 5. lépés:Beillesztjük a papírt a szemüvegbe

TIPP: Ha készítettél ilyen nagy szemüveget is, azt mini papírszínháznak is használhatjátok. Rajzolhatsz, ha épp nagyon kreatív napod van/ vagy rajzolhat a nagyovisod vagy kisiskolásod mini képkockákat egy kedvenc meséhez. És lehet vele utána mesélni, mint egy papírszínházzal.

7. Átváltozóbáb

A páros képeket bábként is el lehet készíteni, így az egyik oldalon lesz az egyik rajz pl. a porszívó, a másikon pedig a párja a sárkány. Bábozás közben átváltozhatnak. Itt is lehet szemüveget készíteni hozzá, és így akkor is átváltozhatnak, ha a szemüvegen keresztül nézi a gyerek a bábot.

 

Ha érdekel több  bábFLOW vidó, iratkozz fel a bábFLOW tippek ovisokkal videósorozatra.

Jó játékot kívánok és ha kipróbálod, akkor örülök, ha megosztod velem a tapasztalataidat.

Somfay Alexandra bábpedagógus

Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között? Ha kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez kattints a gombra.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *