“Furifej” kontra evésmacera? 3+1 játékos tipp a zöldség-gyümölcs fronton

“Uborkát nem kérek, de Furifej jöhet!”  Néha a szinte zavarba ejtően átlátszó trükkök segítenek, hogy varázsütésre a zöldség és a gyümölcs vonzó legyen az ovisodnak. Ha elég határozott vagy és elhiszed a varázslatot, hidd el megeszik. Szó szerint is.

A nyári szünetben, amikor zöldségből és gyümölcsből sok van, de az ovisszünet  sok anyaenergiát elvesz, kell valamilyen más területen egy kis energianyerés. Valami, ami feltölti az anyaelemeket. Ezért a zöldséges tippek. Hogy az evésmaceránál nyerjünk valamit.

A témánál maradva: ott van a nagy energiavámpír terület az etetés. Persze tiszteletem annak, aki mindezt mindennap lelkesen csinálja. Én imádok főzni úgy amúgy, de. Valahogy ez az a terület, ami roppant fárasztó tud lenni, hisz megfőzőm az ebédet vagy előkészítem a reggelit és vacsit és oda motiválom valahogy a gyereket és rábeszélem valahogy a rendes ételre. És utána persze a maradék és a takarítás és a lehulló miegymások. Persze biztos vannak szuperevő mintagyerekek, de ők valahol a messze laknak ahol a fehér hollók és a szuperanyák.

Mindez az evésmacera engem legalábbis fáraszt. Néha úgy érzem tényleg extra képességeim lesznek gyereknevelés közben, mert rábeszélni a két vagy háromévest  (vagy négyéves vagy ötévest… ) értelmes ételre egyre nehezebb. És az én türelmem meg valahogy nem lesz több. 

De ha kreatív napom van, akkor képes vagyok ritmusváltásra a hiszti kialakulása előtt. Vagy akkor amikor érzem, hogy indul a lavina, kibillentem a helyzetet egy ötlettel. Mondjuk Furifejjel vagy a zöldségbábokkal.  És  akkor egész egyszerűen kisimulnak a dolgok. Persze nem mindig. De  amikor sikerül játékosan átlendülni, akkor utána a nyugi és a nyert sajátidő mindent megér.

Ilyen tippeket gyűjtöttem Neked. Ami inspirálhat egy ilyen ritmusváltásra. Próbáld ki, megéri.

  1. FURIFEJ: Készítsetek arcot a zöldségekből és a vajas kenyérből

Ezt variálhatja az ovis. Lehet szomorú, vidám, mérges stb. Lehet sima arc, vagy minyonos egyszemű stb. Ha egy-két ötlettel elindítod az ovisod, akkor gyorsan átveszi majd az irányítást és megtelik furi lényekkel a tányérja.

Nagy előnye, hogy így több zöldséget eszik ill. megkóstol olyan zöldséget is, amelyiket addig nem. Hidd el, tényleg működik. Próbáld ki. Illetve, ha már unja a vacsi menü kínálatát, akkor így teljesen más lesz a menü.

  

JÓ TUDNI: Mért hasznos ez az arckifejezéses játék az ovisoknak fejlesztős szempontból?

Abban, hogy a gyereked felismerje az érzelmeit segíteni tudsz, ha megnevezed az érzelmeit. Azzal, hogy nevén nevezed a saját érzelmeidet is. Például: Most mérges vagyok mert… Most szomorú vagyok, mert… 

Ennek egy következő lépcsőfoka, amikor a gyerek már maga is megnevezi az érzelmeit, azzal hogy elmondja, ha úgy érez. Segítség a mások érzelmeinek felismerésében, ha a különböző arckifejezések jellemzőt gyakoroljátok.

Ez az egyszerű zöldséges játék erre kiválóan alkalmas. Hiszen egy mozdulattal, ha a mosolygó szájat megfordítja szomorú lesz az arc. Ha pedig a szemöldököt ferdére állítja és a szájat egyenesre, akkor egy mérges arc néz vissza rá.

És mindezt úgy, hogy a gyerek kézzel, manuálisan alakítja a látványt így több érzékszervet is be tud vonni egyszerre.

Tudtad, hogy a 6 alapérzelem, amelyet Földünk bármely részén, minden kultúrában felismerünk arckifejezéseken: öröm, bánat, düh, félelem, undor és meglepődés?

  1. Játék a zöldségbábokkal és a gyümölcsbábokkal: örömforrás és segítség is lehet

Próbáld ki a bábok készítését is. Igen a zöldségbáb, bármilyen furcsán hangzik egy létező kategória. Vannak zöldségbábok és gyümölcsbábok is. Ezek egyszerűen elkészíthetőek. És extra bájukat adja múlandóságuk. Átmenti létformájuk.

Ha örömforrás a spontán játék a zöldségbábokkal

Nem kell nagyon kreatívnak lenni és zöldségszobrokat faragni vagy bonyolult gyümölcskölteményeket készíteni. Elég egy alap valami pl. paprika, paradicsom, retek vagy uborka, aminek lesz szeme és orra, meg füle.  Ha nagyon egyértelműek a bábok, akkor arc se kell: elég maga a zöldség magában.

A lényeg, hogy ha elkészült mozgasd meg és keltsétek életre. Mozogjon és beszéljen. Ha dalos kedvedben vagy énekelhet is a zöldségbáb vagy gyümölcsbáb.

Az alkotás és teremtés spontán öröme az ovisoknál nagyon erős élmény.

Mikor lehet segítségedre a zöldségbáb? 5 perc közösidő és figyelem

Segíthet a báb? Persze. A játékkal egyszerű párbeszédet kezdhettek és az aktuálisan őt foglalkoztató problémákról is lehet, hogy többet megtudsz, ha hagyod, hogy ő irányítsa a beszélgetést. Például, ha az ő bábja épp egy ovis paradicsommalac, akinek a barátja a másik paradicsommalac és csak megkérdezed, hogy mit játszanak a paradicsommalacok…

Máris kiderülhet, hogy épp aktuálisan mi foglalkoztatja az oviban. Egy ilyen egymásra odafigyelős öt percben könnyebben megnyílnak a gyerekek, mintha csak megkérdezed tőle, hogy mi volt az oviban. Lehet, hogy ez a komoly ovisfilozófiai kérdés dinoszauruszok kihalásáról, vagy egy szituáció az oviban, amikor elvették a játékát vagy a barátja mással játszott. 

  1. Mese elbábozása zöldségekkel vagy gyümölcsökkel

A zöldségbábokban az is különleges, hogy egyszerre több dolgot jelentenek. Egyszerre jelentik mindkettőt: a zöldséget és a megszemélyesített lényt. Ez egy extra játékosság, egyfajta kettős lét, amelyiknek érzékelésére az ovisok nyitottak és érzékelik a humort is ebben. 

Izgalmas és kreatív játék, ha egy mesét próbáltok meg így eljátszani. Hadd mutassak be egy egyszerű ötletet ehhez: A 3 kismalac meséje nem bonyolult és jó kezdetnek.

Hozzávalók:

  • 3 kicsi paradicsom vagy retek
  • 1 uborka

Az uborkát, ha félbevágod, akkor tudsz könnyen fogakat készíteni neki. A paradicsomokkal nem kell semmit csinálni, teljesen jók kismalacnak.

Ha előveszel két kisebb műanyag kupakot és egy nagyobb rendes bögrét, amibe hárman is elférnek, akkor készen van a három ház is. A két műanyag kupakot a farkas el tudja fújni könnyen, ebben szívesen segít majd az ovisod is. A rendes bögre vagy tálka alá pedig mindhárom malacka elbújhat.

Extra mókaként a farkast, amikor leforrázódik és kopasz farkas lesz, meghámozhatod és ezzel csupasz lesz tényleg. Itt megint találkozik a mese és a konkrét tulajdonsága a zöldségnek, hogy hámozható.

Ha érdekel a videó a zöldséges bábmeséről, itt eléred.

Ha tetszett a videó, iratkozz fel Mentasárkány Youtube csatornájára!

+1 TIPP: Egyszerű játékötlet szülinapi bulira

Egyszerű játék is lehet szülinapi zsúrra, ha gyümölcsökből vagy zöldségekből arcot kell kirakni. Odakészíted a hozzávalókat és mutatsz egy mintát és utána mehet a játék. Lehet itt is a különböző érzelmeket kérni és kirakni vidám, szomorú vagy mérges arcot.

      

Somfay Alexandra bábpedagógus

Facebookon követsz már mint Mentasárkány Bábjátékot? Ha nem IDE kattintva megteheted!
Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *