Karácsonyi interjúsorozat: Éva, a bábkészítő anyuka

A készülő Mentasárkány bábmese Ezüstmancs figuráját Éva kesztyűbe álmodta, jobban mondva kesztyűbábbá is varázsolta. Ennek kapcsán készítettem egy interjút Évával és ezen keresztül szeretném bemutatni Őt Nektek.

Beszélgetés T. Bíró Éva bábkészítővel

A Magyar Bábjátékos Egyesület keretén belül ismertem meg a mindig mosolygós Évát, aki tart gyerekfoglalkozásokat, bábkészítést óvónőknek, varr babákat és bábokat, és a honlapján (honlapjain) nagyon sok hasznos tartalommal segít mindenkinek, aki nyitott a bábok és a mese varázslatos világa felé.    

     

Éva készít család és népmese témában kesztyűbábokat óvodáknak és családi bábjátékhoz is. Pszichológusok használják klinikai (terápiás) bábkészleteit, és az együttműködő kommunikáció (erőszakmentes kommunikáció EMK) szimbolikus figuráit a zsiráf- és a sakálbábot, a hozzájuk tartozó fejdísszel együtt.  A bábok mellett bábparavánt, babákat és naplókat is készít. A kezei közült kikerült báboknak és babáknak lelke is lesz, már csak meg kell mozgatni és szólaltatni őket. És kell hozzá persze egy kisgyerek, aki magához öleli őket.

     

Szandra: Hogy kerültél kapcsolatba a bábokkal? Mikor kezdtél el bábokat varrni és miért? Mit szeretsz benne?

Éva: T. Bíró Éva vagyok… 8-16.30-ig titkárnő, azon kívül pedig mesegyáros… álmomban és ébren is.

Hogyan kerültem kapcsolatba a bábokkal? .. ahogy a legtöbb kisgyerek.. toltam a plüsskutyát és mondtam, hogy vau-vau, ugrálós békát hajtogattam és brekegtem, … és persze az elmaradhatatlan babák. Királylányok és mostohatestvérek, bálba indulók, királyfiakkal táncolók… ez mind  bábjáték.  Megszemélyesítünk egy tárgyat, feltöltjük élettel, jellemmel.

Aztán persze anyukám óvónő volt, a testvérem pedig logopédushoz járt, ahol Murainé Szy Éva soha el nem felejthetően alkalmazta a bábjátékot a foglalkozások  során.  

24 éve született meg a kislányom, három évvel később a kisfiam, azóta folyamatosan jelen van a bábjáték az életemben. Készítem a bábokat, játszom és játszunk velük… volt bábcsoportunk is, előadások, fellépések.

Mit szeretek benne? … mindent!  Csodálatos eszköznek tartom, és ajándéknak, hogy megőrizhettem azt a szellemet, gyermeki lelket, amivel minden pillanatát élvezni tudom. Szeretem a folyamatot, a meditatív alkotói állapotot… a tervezést, a készítést, a játékot…  és megélni a tanulás fázisait. Nem tartok meg szabásmintákat. Nem vagyok varrónő szalagon. Folyamatosan fejlődöm, és tanulok…  Ha ma valaki azt mondaná, hogy látott egy rókát a honlapomon, és pontosan olyant szeretne. Nem vállalnám, mert ma már nem az vagyok, aki azt a rókát készítette… ma már esetleg más a rókám, ahogy én is, tehát kérhet egy rókát, és elkészítem, megmutatom, és ha tetszik, ha magáénak érzi, akkor viszi. Minden, amit készítek, velem változik és fejlődik.  Szeretem, ha a feladatokban benn van a tanulás, a fejlődés… és a kihívás lehetősége.

Szandra: Miért kezdtél el klinikai bábkészletet és EMK sakál és zsiráf párost készíteni?

Éva: Klinikai/terápiás bábkészlet, EMK készlet. Miért kezdtem el varrni? … előbb találkoztam a bábjáték pozitív hatásaival, a projekciós bábjátékkal a gyerekeknél. Néha csak ültem, egyszerűen megszólalni se tudtam, hogy mi mindent játszanak ki magukból. Láttam bepisilős királylányt, akit kicsúfol, megfenyeget a királynő… láttam világgá menő, vagy épp a családját világgá zavaró kisleányt…  sok mindent, és néztem, hogy most kellene… valamit kellene… Drámapedagógiai alapjaim után beleástam magam a pedagógiai bábjáték, a játékterápia, a terápiás bábjáték lehetőségeibe. Amikor aztán szakmailag is felkészült voltam, egyszerűen megtaláltak a feladatok… kerestek, és kérték a készleteket.  Szeretem és szeretik! 

Szandra: Mi volt idén a legérdekesebb megbízásod?

Éva: Mi volt idén a legérdekesebb megbízásom? … hmmm… nem is emlékszem, mindet szerettem. Talán az ajtóra szerelhető bábparaván, bábokkal. Új feladatként jelentkezett, és mivel a gyerekeim apróka korában nekünk is volt az ajtón bábos függöny, azt gondoltam tovább, és igen csak szerethetőre sikerült. Mindamellett, hogy remekül lehet vele játszani, vidám foltja is a gyerekszobának.

  

Szandra: Hogy készülsz idén a Karácsonyra? Melyik részét szereted a legjobban?

Éva: Karácsony…   Szeretem a decembert. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, decemberre tartogattam a szabadságomat, egész hónapban nem dolgoztam, csak vártuk az Ünnepet, készülődtünk, ahogy kell. Terveim szerint december 15-ig befejezem a vállalt munkákat.  Nem fogadtam be több kérést, éppen azért, mert az Ünnepre készülni kell.  Rengeteg mézeskalácsot sütök…. sok-sok adaggal, többeknek én készítem a környezetemben. 18.-án Budapesten koncertezem a leánykámmal… és 24.-én a szüleimnél  leszünk együtt.  Sok-sok év után ez lesz az első ilyen karácsonyunk. Fiatalabban még ragaszkodtam ahhoz, hogy külön család vagyunk, és majd 25 vagy 26.-án látogatjuk meg őket. Egy betegség láttatta meg, hogy a karácsony OTTHON van, a legidősebb szülőknél, és ez már így marad, amíg csak lehet.

JÓ TUDNI:  Éva honlapjai, ahol elérhető: www.aranytulipan.gportal.hu és www.mese-játék-bábjáték.hu Emellett facebook-on is megtalálható: https://www.facebook.com/Mese-Játék-BÁBJÁTÉK-116947251805988/

Somfay Alexandra bábpedagógus

Ui: Facebookon követsz már mint Mentasárkány Bábjátékot? Ha nem IDE kattintva megteheted!

Érdekel, hogy hogyan könnyíti meg a bábozás a kommunikációt közted és az ovisod között?

Ha kéred az ingyenes összefoglalót az első lépésekhez kattints a gombra.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *