Hogyan tudod elkápráztatni az ovisod bábFLOW élménnyel?

Úgy alakult, hogy a bábok képét és Nagyanyó arckifejezését, ahogy mesél és bábozik ma jobban fel tudom idézni, mint a szülinapi ajándékaim legtöbbjét. Neked vannak ennyire erős emlékeid? Milyen élményekhez kapcsolódnak? Ha becsukod a szemed, hogy játszódik le előtted újra a kisfilm?

Nekem ilyen időutazós gyerekkori emlékem, amikor a Nagymamámmal bábokat készítettünk, életre keltettük őket és spontán játszottunk velük. Nagyanyót, a bábos nagymamámat mindig kicsit varázslónak éreztem, egyfajta mágusnak, aki körül a tárgyak, babák és bábok életre kelnek. Mellette mindig benne voltam a mese sűrűjében: izgultam a kisuborkáért, aki remegve félt egértől vagy csak ámultam, amikor egy kendőből egy csomózással királykisasszonyt varázsolt.

Amikor már egyedül vagy kis segítséggel én is tudtam bábokat készíteni, a kezem közt alakuló bábbal ez a csoda nemcsak körülölelt, hanem a részemmé is vált. És is mágus lehettem. Varázslóféle, saját mesebirodalommal. Így mindig kicsit izgulva vágytam rá, hogy újra bábot készítsünk. Vártam, hogy egyszer csak egy tárgy, mint például egy szimpla törülköző tündérré változzon. Vagy egy kenyérfalat vacsora közben átváltozzon táltos paripává és spontán mesébe gabalyodjon a tányér és kék pöttyös bögre között, miközben megnevettet minket.

Anyaként abban biztos voltam, hogy én is ilyen élményeket szeretnék adni a gyerekeimnek. Hogy a legzűrösebb időszakban is legyen idő kicsit megpihenni és kiszakadni a mindennapok rutintevékenységeiből, feladataiból. Mesélni, bábozni, játszani, bolondozni és összebújni. A kisfiammal sokat bábozunk és most már a féléves kishúgának is szokott bábozni, aki persze lelkes közönség.

A közös örömélmény mellett megtapasztaltam, hogy segítségemre is  van sok esőnapon, betegséges időszakban, hogy van egy olyan pont a napunkban, ami mint egy kis kikötő a kötelező miegymások és érzelmi huzavonák, viharok mellett is összeköt minket, örömöt ad és oldja a feszültséget. És amikor sokat lehet nevetni. 

A bábFLOW tippek sorozattal abban szeretnélek segíteni, hogy Te is  könnyen kipróbálhassad és megtapasztalhassad a bábflow érzést és a közös élmény örömét. Hogy Te is könnyedén elvarázsold és egy bábbal csodát adhass az ovis gyerekednek. Ha megszereted ezt az alkotásfajtát és játéktípust, remélem a közös saját meséteket is kitaláljátok, elbábozzátok majd.

 Miben más a bábFLOW, mint egy tárgyat készítő DIY alkotás?

  1. Mindkettőtöknek flow élmény lesz maga a közös alkotás, amikor a bábot elkészítitek. Olyan ötleteket mutatok, amiben az ovis is alkotni tud, nem csak Te  tudod szépen elkészíteni a bábot.
  2. Mivel báb az alkotás tárgya, azt életre is kel kelteni, hisz attól lesz báb. Már maga életre keltés az ovis gyereknél egyfajta csoda, varázslat, ami külön örömmel tölti el.
  3. A bábflow egy olyan közös-idős játék lehetősége, amire örömmel fog visszaemlékezni, mert intenzív élmény, erősen bevonódik, hisz a bábjáték, azt az átmeneti mese teret hozza létre, ami az ő igazi közege. Ha Te is hagyod, hogy az improvizatív, játékos éned előkerüljön és felszabadultan tudsz játszani, akkor még erősebb kapocs lesz kettőtök között.
  4. Emellett segíteni is tudsz neki, mert a bábjáték az ovisok anyanyelve, segíti kifejezni az érzelmeiket, a BÁBbeszéddel könnyebben feldolgozzák az őt ért örömeket, bánatokat és a feszültségoldásban is segíthet neki. Emellett jobban megnyílhat a játék közben, könnyebben tud beszélni az őt foglalkoztató érzésekről, vagy a játékán keresztül látod, hogy mi foglalkoztatja, amit esetleg nem tudott elmondani szóban.

Hogyan lesz ez tényleg anyabarát? 

Nem tudom Te hogy vagy vele, de nekem sok DIY videóval az a bajom anyaként, hogy sok idő elkészíteni vagy macerás. Előfordul, hogy bonyolultan beszerezhető alapanyag kell hozzá. Olyannal is találkoztam, amit nehéz úgy elkészíteni, hogy tényleg hasonlítson arra, ahogy a videón megalkotják.  Ezért olyan videókat készítek, amelyeket könnyen tudtok elkészíteni és sikerélményt ad, hogy #bábozniflow legyen mindkettőnknek.

 1. A blogcikkek mellé rövid videókat is készítek Neked, hogy könnyen inspirálódni tudj. Ezeket eléred a youtube-on ha feliratkozol a Mentasárkány YouTube csatornájára.
 2. Kipróbálok minden ötletet otthon a 5 éves kisfiammal, úgy hogy közben a fél éves kislányom is ott van. És mivel mostanában ritkán alszom át az éjszakát, a bonyolult ötleteket kikukázom gyorsan. Itt nem a precíz és profi alkotás a lényeg, hanem örömet adó alkotással egybekötött játék.
 3. Egyszerű, és könnyen beszerezhető alapanyagokból készítek bábot.
 4. 2az1ben: Ha belejön a bábkészítésbe az ovisod, akkor nemcsak közös játékként hanem esőnapra, betegségre bevethető játékként is használhatod; egy nagyobb ovis egyedül is el tudja készíteni a bábot.

Szeretnél ehhez egy inspiráló + támogató közösséget is?

Már van is ilyen közösség. Létrehoztam a Mentasárkány bábozniFLOW csoportot, hogy legyen egy olyan közösség , ahol mindenféle ovisok bábozásával, bábjátékával kapcsolatos témáról lehessen beszélgetni, inspirálódni, egymást segíteni. Óvodapedagógusok, szülők és nagyszülők egymást támogató közössége, sok-sok inspirációval, bábkészítős és mesedramatizációs ötletekkel.

ITT tudsz hozzánk csatlakozni: Mentasárkány bábozniFLOW közösség.

Hiszek benne hogy a bábjáték egy olyan csoda, amivel sokat adhatunk az óvodás gyerekeknek és szeretném, ha minél többen megismernék és könnyedén a mindennapok részévé tudnák tenni a bábjátékot

Somfay Alexandra bábpedagógus

Ui. Ha a BÁBbeszéd érdekelne részletesebben, a hírlevelemre itt tudsz feliratkozni és akkor elküldöm neked a Segítek neki kifejezni BÁBbeszéddel füzetet is.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *